Yinmetoden – för rehab, rörlighet och återhämtning
Rehab, rörlighet och återhämtning. Det är några av de användningsområden där Yinmetoden kan vara en användbar teknik. Victoria Åkerström, som driver Inspired yoga i Ängelholm, har utvecklat metoden och utbildar nu kroppsterapeuter och tränare som söker kompletterande tekniker till sin behandling eller träning.
Det var när Victoria Åkerström var gravid som hon började experimentera med kombinationer av olika tekniker hämtade från yinyoga och myofasciell friläggning, som hon förstärkte med enkla redskap i form av tennisbollar. Efter att ha vidareutvecklat teknikerna och fått återkoppling från såväl massageterapeuter och yogalärare, har hon satt ihop teknikerna till vad hon kallar Yinmetoden. Teknikerna är tänkta att kunna användas som egenvård, för rehab, rörlighet och återhämtning och som inslag i yogapass eller som komplement till annan träning.
Tennisbollar som enkelt hjälpmedel
Med hjälp av två vanliga tennisbollar i en strumpa, fixar man enkelt ett kraftfullt redskap som kan hjälpa till att lösgöra spänningar.
– Tennisbollar finns att få tag i överallt och det är billigt. Men det är inte bollarna i sig som gör skillnad, utan hur du gör övningarna. Det ger en annan dimension i den fysiska träningen. Medan myofascial friläggning enbart ger en mer kortsiktig lösning, kan kombinationen med att gå direkt in i yinyogapositioner förstärka och ge ett mer hållbart resultat genom att lösgöra spänningar och omstrukturera i kroppen. Bollarna lösgör och stimulerar. Yogan befäster det.
Inspirationen kommer bland annat från Tom Myers och hans lära om ”anatomy trains”, som beskriver hur olika kedjor av bindväv länkar ihop alla våra kroppsdelar.
– Jag använder det i mitt arbete med mina yogaelever, som får mycket mer förståelse om hur exempelvis ett problem som ger värk i axeln kan vara sammanlänkat med andra delar i kroppen. På så vis kan man göra så mycket mer än att bara punktbehandla och på så vis få ett mer långsiktigt resultat.
Det är framför allt danslärare, yogalärare, massageterapeuter och personliga tränare som går utbildningarna. Men också en intresserad allmänhet som vill lära sig mer för egen del.
Det går förstås att jobba igenom hela kroppen på exempelvis ett yogapass, men man kan också göra mindre insatser. För en massageterapeut är det en möjlighet att ge hemövningar för att få bättre resultat av en behandling.
Pågående utveckling
Victoria, som bott i London under många år där hon även utbildade sig till och jobbade som yogalärare, understryker att Yinmetoden är en metod under utveckling och att återkopplingen från de som gått utbildningen har ett stort värde.
– Det är mycket som händer inom fasciaforskningen och jag tror inte att det finns någon metod som är fulländad. Vi får nog bara vara lyhörda och förstå att det vi gör nu kan komma att revideras allt efter som kunskapen växer på området.
YINMETODEN
- En effektiv form av rörlighetsträning, yogapraktik, rehab/prehab och återhämtning.
- Kan anpassas för alla, oavsett träningsvana eller aktivitetsnivå.
- Bygger på tekniker från myofascial release, yinyoga och hathayoga.
- Fokus ligger på myofasciella kedjor och hur olika delar av kroppen sammanlänkas och påverkar varandra
Exempel på övningar för rehab, rörlighet och återhämtning
Ta 5-10 djupa, lugna andetag i varje position och fokusera på att slappna av i området som bollen belastar.
Övningar för främre armkedjan
1.Ligg på magen och sträck ut högerarmen rakt ut åt sidan. Placera en tennisboll vid den lilla bröstmuskeln (pectoralis minor). 2. Flytta tennisbollen till den tvåhövade överarmsmuskeln (biceps bracchi).
Övningar för sätet
1. Lägg dig på rygg och placera gärna ett stöd under huvudet vid behov. Lägg en tennisboll i mitten av sätesmuskeln (gluteus maximus) på båda sidorna. Stanna ett tag och slappna av. För därefter bäckenet åt höger och sänk vänster knäet ned åt sidan. Tennisbollarna kommer nu flytta sig sidledes och även komma åt den päronformade muskeln (piriformis).
2. Lyft och rotera vänsterbenet utåt, böj knäet och placera sedan fotleden över höger lår. För båda benen in mot överkroppen och håll fast baksidan av höger låret.