Växande efterfrågan på kvinnohälsa

Intresset för kvinnohälsa har ökat markant på senare år. Från att ha varit ett till stor del tabubelagt område som många gånger mötts med oförstående från vårdgivare, till att bli något som yngre generationer kräver att få hjälp med: En kropp som fungerar efter barnafödande.

Johanna Edström är fysioterapeut med specialinriktning på just kvinnohälsa, ett intresse som väcktes redan under hennes utbildningstid.

– Jag startade ett Instagramkonto med fokus på kvinnohälsa och fick bra respons, något som bekräftade att intresset för de här frågorna var stort.

Att intresset för kvinnohälsa har ökat så markant tror hon beror på att kvinnor talar mer öppet om frågorna nu än tidigare generationer gjorde. Fler söker information, ställer krav på att få den hjälp som finns och som de har rätt till.

Och området är ett utmärkt exempel på där samverkan mellan hälso- och sjukvård och friskvård verkligen kan komma till sin rätt.

– Ofta handlar det om att jag som fysioterapeut kan ge stöttning att komma tillbaka till träning, för att sedan slussa vidare till exempelvis friskvården.

Bland de problem som kvinnor söker är spektrumet stort. Allt från tarmtömning, blåstömning, läckage, smärta vid samlag, tyngdkänsla i bäckenbotten och förlossningsskador.

Patientutbildning viktigt

Johanna Edström säger att hennes arbete till stor del går ut på att ge lugnande besked, informera om de olika faserna efter förlossning samt ge råd om träning när det är dags att trappa upp den fysiska aktiviteten.

– Patientutbildning är viktigt, inte minst för att få kvinnan att förstå att när bäckenbotten sträckts ut vid en förlossning – den kan töja sig 340 procent! – tar det tid för den att återhämta sig.

En annan fråga som är populär att tala om i sociala medier är delade magmuskler.

– Som fysioterapeut måste jag hela tiden motarbeta felaktig information som patienter mötts av. Och just frågan kring delade magmuskler är en sådan.

Bäckenbotten och magmuskler vid graviditet

Vid en graviditet delar magmusklerna på sig för att ge utrymme för det växande barnet. Efter förlossning går de ofta ihop helt eller delvis av sig själv och av träning. Även om ett visst utrymme kvarstår år efter förlossning, så betyder det inte alltid att det påverkar funktionen i bukmuskulaturen.

– En graviditet har stor inverkan på hela kroppen, men framför allt bäckenbotten och bålen. Att få stöd i hur man ska förhålla sig till kroppen och fysisk aktivitet i den akuta återhämtningsfasen och hur man ska trappa upp på lång sikt kan ha stort värde. Men det finns ingen evidens för att det finns ett samband mellan magmuskeldelning och exempelvis ryggsmärtor. Det handlar om ett helhetsperspektiv, att återfå funktion, generell form och hitta rätt belastningsnivå. Det kan lika gärna vara den psykosociala belastningen som nybliven förälder som bidrar till smärta i rygg.

Hon understryker att det är viktigt att anpassa upptrappningen efter en graviditet utifrån vilken form man hade innan förlossning. En person som tidigare lyft tunga marklyft kan ofta börja rehabträna på en nivå som är långt ifrån vad en person som saknar träningsvana kan göra.

– Det är individuellt, som i all rehabträning, så måste man se hur kroppen svara och vilka förutsättningar man har. Livet efter en förlossning kan skilja sig mycket åt jämfört med hur det såg ut innan.  Vissa personer gäller det att bromsa lite, så att de inte går för fort fram i sin progression. Andra behöver mer stöd att minska sin rörelserädsla. Kroppen är trots allt inte gjord av glas.

Kvinnohälsa - Johanna Edström

Johanna Edström är fysioterapeut med specialinriktning på kvinnohälsa.

Viktigt att förhålla sig källkritisk

Vissa upplever att det är svårt att få magen i samma form som den var innan graviditet, och direkt efter förlossning ska man förstås gå försiktigt fram. Men i ett senare stadie kan det vara värdefullt att förstå att en vältränad magmuskulatur kräver en ganska stor insats. Ett misstag många gör när det gäller träning av just bukmuskulaturen är helt enkelt att man tränar för lätt, men förväntar sig tydliga resultat.

– Ofta behöver man träna mer och hårdare för att få önskat resultat. Det är kanske inte det kvinnor vill höra, men vill man ha en vältränad mage, så måste man träna muskulaturen på alla nivåer och tyngre än vad som är bekvämt.

Det florerar också en hel del råd om vilka övningar som är bäst och vilka som ska undvikas i sociala medier. Även där finns anledning till att förhålla sig källkritisk, menar Johanna Edström.

– Det finns mer och mindre fördelaktiga övningar, men det beror alltid på var du är i din återhämtning. Situps och plankan kan fungera utmärkt, om du klarar dem med god teknik och utan att trigga symtom

När det gäller löpning och hopp så kan det finnas personer med så allvarliga framfall att det faktiskt inte är lämpligt. En del kan behöva kirurgisk behandling.

Ställ krav på utbildare

Intresset är inte bara stort hos kvinnor som fött barn och har kvardröjande problem som urinläckage, framfall och smärtor i bäcken. Även hos friskvården är intresset på uppgång, och allt fler kurser erbjuds med inriktning bäckenbotten. Det finns anledning att vara uppmärksam på att de utbildare som utger sig för att vara specialister på just bäckenbotten också verkligen är det. Johanna Edström har själv hittat flertalet exempel där det visat sig inte stämma.

– Som i alla sammanhang: Var källkritisk! Går man en specialiserad utbildning, kan man förvänta sig att den som undervisar har en specialistutbildning själv. I fysioterapisammanhang är specialist en skyddad titel, det vill säga; en specialist har flera års vidareutbildning inom sitt område.

Hon manar till källkritiskt tänkande även när det gäller råd som florerar i sociala medier. Där är det fritt fram för vem som helst att berätta vad som funkat för dem, men det är långt ifrån säkert att det har effekt för andra. Extra viktigt att tänka på, då många kvinnor som nyligen fött barn och har besvär med smärtor och funktion kring bäcken ofta befinner sig i ett extra sårbart läge. Vissa saker kan vara rent av skadliga.

– Kaffelavemang till exempel, är ett husmorsknep som vissa förespråkar mot framfall. Det kan jag säga: Det funkar inte! Men många som har bemötts dåligt av vården kanske ger sig ut på en egen resa, tar hjälp som vården inte erbjuder och som saknar evidens. Men – som har hjälpt dem. Och visst, de får hjälp, men de får också en business. Så var vaksam.

 

Framfall

Framfall är ett tillstånd där stödjestrukturer i bäckenbotten förlorat sin styrka och funktion, som i vissa fall leder det till att inre organ sjunker ner i bäckenet. Vid främre framfall sjunker urinblåsan ner och vid bakre så är det ändtarmen som sjunker ner. Vid apikalt framfall är det livmodern som sjunker ner. Ett framfall kan uppträda i olika stadier, allt från tyngd- och fyllnadskänsla till att hela livmodern ligger utanför slidan.

Ett framfall kan vara tillfälligt, men om det kvarstår efter ett och ett halvt år efter förlossning och att man slutat amma, kan det röra sig om ett bestående framfall, men först då. Framfall behöver inte heller alltid vara symptomgivande.

 

Johanna Edströms råd dig som kroppsterapeut:

  • Håll koll på vilka vårdinstanser du har i din närhet och kan hänvisa till. Det är inte alltid ens kompetensnivå räcker till och då behöver man slussa personer vidare till rätt vårdnivå. Använd exempelvis kompetenskartan.se, en kartläggning av var fysioterapeuter med inriktning kvinnohälsa finns.
  • Om du vidareutbildar dig inom kvinnohälsa, kolla upp kompetensnivå hos din utbildare.
  • Förhåll dig källkritiskt, kvinnohälsa är ett område som många vill göra anspråk på och många har egna erfarenheter som hjälpt dem. Det betyder inte alltid är det är ett bra råd för andra

Text Ulrika Hoffer Foto Privat