Värmande chiligryta med baljväxter
En värmande och näringsrik chili är alltid uppskattad under vinterhalvåret. Tacksam maträtt som är perfekt för bjudmiddag men lika god i matlådan och går alldeles utmärkt att frysa.
Ingredienser
1 gul lök
3–4 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 dl belugalinser (torra)
2 förpack. kokta vita bönor (á 230 g avrunnen vikt)
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
3 msk grönsaksfond
2–4 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
1 msk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver
½ msk kanel
1 msk oregano (torkad)
1 msk koriander (torkad)
2 msk honung
3 rutor mörk choklad (30 g)
Salt
Svartpeppar
Gör såhär
- Skala och hacka lök och vitlök. Dela chilin och ta ut fröna för mindre hetta och finhacka.
- Hetta upp en stor kastrull med rapsolja och fräs lök, vitlök och chilin tillsammans med linserna på låg värme i några minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré, vinäger och kryddorna för att steka någon ytterligare minut.
- Addera krossade tomater, vatten och grönsaksfond. Lägg på lock och låt puttra på svag värme i ca 15–20 minuter.
- Om grytan är för vattning efter 20 minuter, ta av locket, koka upp till du får önskad konsistens.
- Bryt ned chokladen, tillsätt honung, skölj bönorna och häll i grytan. Rör runt försiktigt och smaka av med salt och svartpeppar.
Hälsningar från
Madelene
Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram