Värmande chiligryta med baljväxter

En värmande och näringsrik chili är alltid uppskattad under vinterhalvåret. Tacksam maträtt som är perfekt för bjudmiddag men lika god i matlådan och går alldeles utmärkt att frysa.

Denna gryta är fullproppad med näring och är god att äta precis som den är med kan även varieras med tillbehör som ris, bröd, yoghurt eller gräddkokt majs.

Ingredienser

1 gul lök
3–4 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 dl belugalinser (torra)
2 förpack. kokta vita bönor (á 230 g avrunnen vikt)
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
3 msk grönsaksfond
2–4 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
1 msk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver
½ msk kanel
1 msk oregano (torkad)
1 msk koriander (torkad)
2 msk honung
3 rutor mörk choklad (30 g)
Salt
Svartpeppar

Gör såhär

  • Skala och hacka lök och vitlök. Dela chilin och ta ut fröna för mindre hetta och finhacka.
  • Hetta upp en stor kastrull med rapsolja och fräs lök, vitlök och chilin tillsammans med linserna på låg värme i några minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré, vinäger och kryddorna för att steka någon ytterligare minut.
  • Addera krossade tomater, vatten och grönsaksfond. Lägg på lock och låt puttra på svag värme i ca 15–20 minuter.
  • Om grytan är för vattning efter 20 minuter, ta av locket, koka upp till du får önskad konsistens.
  • Bryt ned chokladen, tillsätt honung, skölj bönorna och häll i grytan. Rör runt försiktigt och smaka av med salt och svartpeppar.

 

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw

Senaste artiklarna