”Jag har ägnat all min vakna tid åt att bli bättre!”

Med examen i psykologi och pedagogik samt en bakgrund som handbollsspelare på elitnivå, har Sofia Waesterberg både egna erfarenheter av att träna på en extrem nivå och vet hur mycket som kan krävas för att uppnå ett högt uppsatt mål. Dessutom har hon erfarenhet av vad som krävs för att kunna coacha ivriga motionärer att sätta rimliga och relevanta mål.

– Jag är van att göra det som krävs för att uppnå något. Jag har ägnat all min vakna tid åt att bli bättre, för att vinna. Med den bakgrunden så ser jag ju att många ägnar ganska lite tid åt att göra det som en förändring kväver. Det är ofta ett ganska stort glapp mellan vad som behövs för ”minskad risk för att dö i förtid” enligt FYSS* och vad många människor gör, säger Sofia Waesterberg.

Att det är viktigt att vårda kroppen med omsorg har hon med sig från sin egen idrottskarriär. Den rymmer både SM-guld och framgångar i Europacupen. En stressfraktur gjorde att hon fick trappa ner efter många år.

– Att det blev så berodde ju på att jag dels tränade 20 timmar i veckan, vilket kanske inte är direkt hälsosamt. Främst var det för att jag inte lyssnade på kroppen. Så det är en bra erfarenhet att ha med sig. Som tränare och coach kan jag inte säga till människor att lyssna på sin kropp, om jag inte vet vad det innebär.

Elitidrottare och motionärer

Idag tränar Sofia Waesterberg såväl elitidrottare som människor som haft kronisk värk i årtionden. Ena dagen är kunden en 19-årig elitfotbollsspelare, nästa en 89-åring som vill hålla sig fysiskt aktiv. Däremellan vanliga motionärer som vill förbättra sin fysiska nivå eller komma igång.

– Jag har tänkt att om man ska bli riktigt bra, så ska man specialisera sig. Men samtidigt gillar jag variation. Den som är 89 år behöver något helt annat än den som är 22 och det ger variation. Jag gillar möten med människor och det är kul att möta människor i alla åldrar.

Vissa klienter är dock mer utmanande än andra.

– Jag får ofta höra ’Du är min sista utväg, jag har försökt allt…’ Bland annat har jag en klient nu som levt med svår smärta i ryggen i 30 år, och som nu kan cykla tio mil på elcykel och styrketränar två gånger i veckan. Smärtan är inte helt borta, men det är bättre.

Efter långa perioder med smärta och sjukskrivning, är processen lite annorlunda än för en person som vill toppa formen inför en Ironman:

– Vad händer egentligen med en människa som varit sjukskriven i två år? I dessa möten är jag väldigt tacksam att jag har min beteendevetenskapliga bakgrund. Det är alltid någon form av träning inblandat, men när folk är på nivån: ’Jag vet inte vad jag ska göra med mitt liv’ är det en ganska krävande process. Vad händer med identiteten hos människor som har haft ont i ryggen i 20 år, som plötsligt inte längre har ont? Det kan vara som att släppa ut någon som har varit instängd!

Lagom är ett svårt begrepp

En vanlig utmaning är att hitta en lagom nivå för den enskilda individen. Medan vissa lägger ner alldeles för lite tid och engagemang i förhållande till önskat resultat, gasar andra på alldeles får hårt.

– Generellt träffar jag många som är utmattade och har svårt att hitta sitt lagom. Då är det viktigt att jag klargör vad personen behöver hjälp med. Jag jobbar utifrån en modell som kallas transteoretisk modell för förändring, något jag började med när jag gjorde en stor studie på en vårdcentral med frågeställningen: ”Varför gör inte människor det som de vet att de behöver? ”

Det nedslående resultatet var att många av patienterna, som levde med en eller flera livsstilsrelaterade sjukdomar, inte var villiga att göra en förändring som kunde förbättra hälsan. Inte ens de som haft en hjärtinfarkt och nyligen legat på operationsbordet. Hjärtpatienterna upplevde sig inte som sjuka, trots att de varit så nära att dö.

– Det brukar jag ha med mig när jag möter klienter för att förstå hur svårt det är att få människor att känna motivation.

Vidareutbildar sig

Sofia Waesterberg vidareutbildar sig kontinuerligt. Senast läste hon en kurs i motiverande samtal på Gymnastik- och idrottshögskolan. Förra året gick hon en kurs i yogaträning som kompletterande behandling vid olika sjukdomstillstånd på Karolinska institutet.

Där fick hon kontakt med forskare som kommer starta ett forskningsprojekt som är i pilotstadiet mellan Karolinska Institutet och Mayo Clinic i USA.

– Det är ett program med mindfulness, reglerad andning och motiverande samtal för personer med lungsjukdomen KOL som undersöks och jag kommer att vara en av de coacher som håller i de motiverande samtalen.

Att stå med en fot i den akademiska världen och en fot i den mer komplementära ser hon enbart som en styrka.

– Jag vill stå för evidensbaserad kunskap, och utgår från det. Men det kan ta ganska lång tid att få fram forskning, och forskning kan inte alltid ge alla svar. I och med zonterapin, så har jag fått en annan kunskap om kroppen, fast det är inte vetenskapligt förankrat. Det här krysset där kropp och psyke möts, där väntar jag på att vetenskapen kommer i kapp lite. Att kunna utbilda sig inom yoga på universitetet är ju ett exempel på det.

Karriären som personlig tränare inleddes på SATS, men hon slutade för att kunna jobba bredare och även ge behandlingar. Nu har hon sin arbetsplats på ett litet medlemsgym i centrala Stockholm.

– Där det finns andra tränare, naprapat, osteopat, fysioterapeut, kostrådgivare, samtalsterapeut, kiropraktor och så vidare, så jag har kollegor, samtidigt som mitt arbete är självständigt. Jag har mina egna kunder. Här kan jag kombinera behandling och träning och får mycket bättre resultat än om jag bara tränar någon.

Inre drivkraft behövs

Att vara sin egen företagare passar Sofia utmärkt.

– Man måste hela tiden tänka framåt. Om man inte utvecklar, så blir man avvecklad. Det gäller att ligga steget före, hela tiden! Nu när pandemin kom, så vill många människor inte mötas på gymmet. ’Då kör jag väl online istället’, tänkte jag. Nu har jag kunder utspridda över hela landet och har plötsligt en ännu större kundbas!

Tack vare omställningen till onlinecoaching har hon kunnat fortsätta träna även personer i riskgrupper och seniorer över 70 år.

– Jag har fått se dem utvecklas istället för att försämras under den här tiden, vilket är rätt fantastiskt!

Men livet som företagare i friskvårdsbranschen är också utmanande:

– Man måste  ha väldigt stark inre drivkraft hela tiden. Det finns många som vill jobba med träning och hälsa och jag måste ju hela, hela tiden bli lite bättre på att göra saker som andra också gör. Jag har inga problem att få kunder egentligen, och  får dem i stort sett bara på rekommendation. Så det handlar väl om att jag är tydlig med vad jag står för och att jag är mån om mina kunder. Det måste man om man ska ha långvariga kundrelationer.

De knepiga kunderna möter hon förstås också ibland, de som har orealistiska förväntningar.

– Om jag hade trott att det var mitt fel när en klient inte lyckas, så hade det varit svårt. Jag kan inte hjälpa någon som inte vill göra det som krävs, det kan ingen.

FAKTA

Antal år i yrket: 17 år
Utbildningar i urval: Personlig tränare, beteendevetenskap, zonterapi, reflexologi, coach, hälsocoach, idrottskonsulent, hälsoprofilbedömare, koppning yoga för sjukdomstillstånd, motiverande samtal, Self- Myofascial Release samt massageterapeut.
Verksam i: Stockholm, men även online i hela Sverige.

*FYSS, Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, är en evidensbaserad handbok med rekommendationer och riktlinjer för fysisk aktivitet som behandling och prevention.

Text Ulrika Hoffer Foto Maria Annas