Småföretagarna: ”Sverige behöver fler kvinnliga företagare”
En ny studie gjord av Småföretagarnas Riksförbund visar att endast 21 procent av företagen med anställda i Sverige ägs av kvinnor. Det är den näst lägsta nivån bland EU:s medlemsländer. Enbart Malta har en lägre andel.
Få svenskar vet att det är vanligare att kvinnor lyckas som företagare i övriga Europa. I länder som Lettland, Portugal, Spanien och Polen utgör kvinnligt företagande med anställda 30 procent eller mer av företagen.
Jönköping och Norrbottens län har lägst andel kvinnor
21 procent av Sveriges företag med anställda ägs som sagt av kvinnor, men om vi inkluderar de som är enskilda företagare utan anställda, samt de som arbetar i familjeföretag, blir andelen kvinnor bland företagarna något högre. Gotland, Södermanland och Blekinge är län där företagandet är relativt jämställt. I dessa län är cirka fyra av tio företagare, inklusive medhjälpande familjemedlem, kvinnor. Lägst andel kvinnor bland företagarna hittar vi i Jönköpings och Norrbottens län. Ett mönster är att ju större andel av befolkningen i ett län som är aktiva företagare, desto högre är andelen kvinnor. Sambandet är tydligt, de delar av Sverige som lyckas få fart på företagsamheten över lag, är också de som lyckas särskilt bra med kvinnors företagande.
Svårare få finansiering
Kvinnor möts fortfarande av svårigheter att få finansiering för sin företagsidé då det oftast betraktas som ” hobby” eller för att det just är affärsidéer med mjuka värden såsom vård, omsorg, utbildning, coachning med mera. Verksamheter som då inte anses ge tillräckligt med marginal eller vinst. På flertalet banker möts kvinnor ofta av en styvmoderlig behandling och fortfarande är det lättare att få lån om kvinnans man eller sambo är med vid bankbesöket eller om det helt enkelt är mannen som säger sig vara ägare eller delägare i företaget.
Det här är ett missförhållande som Småförtagarna ser allvarligt på och som vi ständigt arbetar för att förändra. Dagens situation, där jämställda Sverige har bland de lägsta nivåerna av kvinnors företagsamhet, är ohållbar. Småföretagarnas Riksförbund uppmanar till minskad byråkrati samt att socialförsäkringssystemet anpassas mer till de som är företagare. Lyckas Sverige med detta, tillsammans med förändrade attityder vad gäller vinster i välfärden, så är vi säkra på att vi ökar företagandet totalt och i synnerhet bland kvinnor.
Caroline Szyber
vice ordförande Småföretagarnas Riksförbund