Paula Burchat – med internationell karriär inom idrottsmassage

Efter 17 år som massageterapeut och idrottsmassör i Team Canada, flyttade Paula Burchat tillsammans med sin familj över Atlanten. Just nu är hon som bäst igång med att etablera sig som massageterapeut i Stockholm.

Berätta hur det är att komma som massageterapeut från Kanada till Sverige?

– Oj, det är mycket som skiljer sig åt! I Kanada är man som massageterapeut reglerad av det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet. Vi är registrerade och måste ha minst 18 månaders heltidsutbildning på college. Vi måste också klara en skriftlig och en teoretisk examen, innan vi kan börja jobba.

Hur kommer det sig att det är så reglerat?

– Vi har en annan bakgrund i Kanada, massageterapeuter blev reglerade 1992 i Ontario, då det fanns stor överlappning till sexuell massage. Regeringen beslöt då, på branschens egen begäran, att lyfta ut massageterapeuterna ur det sammanhanget och reglerade yrket för att göra det tydligt vad som var terapeutisk massage inom hälsoområdet.

Omfattar den offentliga hälso- och sjukvården massageterapeuter också?

– Nej, men det ingår i vissa försäkringar. De flesta av mina klienter betalar själva.

Du jobbar med idrottsmassage, berätta hur det kommer sig?

– ­Jag har en bakgrund som löpare och har aldrig varit en del av den yttersta eliten, men har tävlat ambitiöst både medeldistans, långdistans och ultramaraton. Det föll sig naturligt att söka sig till idrotten och det började med att jag jobbade som volontär på olika event och tävlingar. Det tog mig fem år att bli idrottsmassör, då jag dels jobbade på min vanliga praktik men också som volontär. När jag var klar började jag resa runt med Team Canadas olika landslag över hela världen, som en del av det medicinska teamet.

Hur är det att jobba med atleter?

– Atleter är extremt vältränade och har specifika problem, medan en klient på kliniken kan ha helt andra utmaningar. En atlet balanserar alltid mellan toppform och överbelastning som kan ge skador. Så för dem är det man gör något som kan bidra till den balansen. Vältränade atleter kan vara lättare att jobba med, för det är specifika strukturer som ska behandlas och de kan vara lättare att hitta på en person med lite kroppsfett. Den press atleten har på sig, sätter också press på dig. Det kan vara väldigt nervöst att behandla någon som ska in och tävla om 30 minuter, och det måste man hantera, för nervositet kan påverka prestationen extremt negativt. Det tar många år att bli bekväm i det sammanhanget.

Vad är den största skillnaden på idrottsmassage och annan massage?

– Jag brukar säga att jag är idrottsmassör, men jag ger inte ”idrottsmassage”. Att säga att man jobbar med idrottsmassage ger ett intryck av att vi gör något annat än vid vanlig massage. Det gör vi inte, det är snarare att vi har en specialisering och mer erfarenhet inom det området. Idrottsmassage är en process av att förstå vad din idrottare behöver – just nu. En maratonlöpares behov ser helt olika ut beroende på om det är i en period av basträning, två månader innan lopp, 30 minuter innan start eller efter ett lopp. Då måste jag kunna bedöma vad som är aktuellt för stunden; kompression, stretching, kyla eller deep tissue? Var i processen är personen jag har framför mig?

Vad är ditt intryck av Sverige, rent hälsomässigt, så här långt?

– Svenskar är så hälsosamma och aktiva! De tar hand om sig själva och går mycket till och från jobbet. I Kanada är det mycket vanligare att man tar bilen, äter vid skrivbordet, de offentliga transporterna är inte så bra. Det är ingen hälsosam miljö, något ni har här i Stockholm, med cykelbanor och cyklister överallt, skogar och stigar i alla väderstreck. Jag älskar att jag kan ta tunnelbanan bara ett par stationer och så är jag i skogen. Kanada har mycket natur, men är ett urbant land och vi har inte så stort hälsointresse som vi borde, i hur vi äter och hur aktiva vi är. Det verkar finnas en generellt sett bättre attityd till hälsosamt leverne här!

Hur ser planerna ut framöver?

– Jag har precis fått min F-skattsedel och kan börja jobba. I första hand kommer jag att använda mitt internationella nätverk för att bygga upp en kundkrets, men jag kan absolut tänka mig att jobba på en klinik där jag kan jobba som jag är van att göra. Jag börjar alltid med en utredning och bedömning och skulle aldrig kunna behandla utan att ha gjort det först. Så kommer jag att gå ett par kurser här i Europa också, men jag måste hålla mina händer aktiva, så jag kommer att jobba!

Fakta

Namn: Paula Burchat
Gör: Massageterapeut, idrottsmassör
Verksam i: Tills nyligen Ontario, Kanada, men sedan ett par månader i Stockholm
Bakgrund: Utbildad och tidigare verksam inom kommunikation och PR.
Antal år i yrket: 17

Text Ulrika Hoffer Foto Privat