Ny behandlingsmodell vid utmattning

En ny avhandling vid Uppsala universitet ifrågasätter det traditionella synsättet på utmattningssyndrom. I den aktuella avhandlingen läggs fokus på meningsfullhet snarare än återhämtning.

Att prioritera vila och återhämtning, som traditionellt rekommenderas, innebär risk för en passiv tillvaro som är lätt att fastna i och som kan vara skadlig över tid.

Jakob Clason van de Leur, nydisputerad doktor vid psykologiska institutionen vid Uppsala universitet, har arbetat med patienter som har utmattningssyndrom i tio år. I sin avhandling beskriver han hur traditionell behandling kan vara begränsande och tenderar att förbise viktiga psykologiska och sociala aspekter av detta tillstånd. Han har följt 915 utmattade patienter som deltagit i omfattande rehabilitering med exempelvis läkare, psykolog och fysioterapeut, baserad på KBT, och konstaterar att även om resultaten är positiva, är det en ganska ineffektiv vårdinsats.

I stället föreslås en ny behandlingsmodell baserad på Acceptance and Commitment Therapy (ACT), där utmattningssyndrom ses som en existentiell kris till följd av bristande kontakt med meningsfullhet. Det kan till exempel handla om patientens behov av att känna kärlek och gemenskap eller att få en tydligare arbetsroll. I en pilotstudie testades denna nya modell genom att följa 26 utmattningspatienter som genomgick ett tolv veckor långt behandlingsprogram på nätet. Huvuddelen består av en digital KBT-behandling som följs upp via chat med psykolog och videobesök. Det inkluderade även stöd i arbetsåtergång.

– Trots att det är en liten studie visar resultaten liknande effekter som vårt tidigare sex månader långa behandlingsprogram, med endast en fjärdedel av klinikerresurserna. Det här innebär att behandlingen kan göras tillgänglig för fler patienter inom vården, säger Jakob Clason van de Leur.

Källa: Uppsala universitet, uu.se

Text Ulrika Hoffer Foto Istock