Jordgubbscheesecake
Jordgubbar hör ju verkligen sommaren till och vad passar då inte bättre än att få addera in jordgubbarna i en somrig efterrätt eller fika i form av en bakad cheesecake med smak av jordgubbar?
Denna jordgubbscheesecake är fullproppad med goda smaker och med hälsosamma och näringsrika ingredienser. Receptet är baserad på en springform 26 cm och räcker till ca 8-10 bitar.
Ingredienser
Botten
- 3 dl havregryn
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl mandel
- 1 dl riven kokos
- 2 msk honung
- ½ dl rapsolja
- 1 tsk salt
Fyllning
- 225 g frysta jordgubbar (tinade)
- 1 citron
- 2 msk honung
- 1 msk majsstärkelse
- 200 g färskost
- 200 g naturell yoghurt
- ½ dl lönnsirap
- 8 st dadlar (urkärnade)
- 2 ägg
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 msk mandelmjöl
- 1 tsk flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
- Klä en springform (form med avtagbar kant) med bakplåtspapper i botten.
- Koka jordgubbar tillsammans med honung och citronsaften från en ½ citron (ca 1,5-2 msk) i en kastrull på svag värme.
- Tillsätt majsstärkelsen och mosa ihop.
- Ta bort från värmen när det börjar tjockna och låt svalna.
- Mixa samtliga ingredienserna till botten i en matberedare. Det ska bli en kletig deg som håller ihop. Addera ev lite vatten om degen känns för smulig.
- Tryck ut degen i formen och gör en liten kant upp mot kanten.
- Mixa färskost, citronsaft från ½ citron, yoghurt, lönnsirap, dadlar, ägg, vaniljpulver, mandelmjölk och flingsalt i matberedaren tills allt blandat sig väl. Addera jordgubbskompotten och häll sedan fyllningen i formen med havrebotten.
- Grädda i ugnen i ca 45–50 minuter. Slå sedan av ugnen MEN låt kakan stå kvar i ugnen i ca 1 timma så minskar risken att kakan spricker.
Garnera gärna med lite färska jordgubbar innan servering!
Hälsningar från
Madelene
Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram