Indisk gryta med ugnsrostad brysselkål
Det är kallt ute så varför inte värma dig inifrån med en närande gryta innehållande indiska smaker?
Receptet nedan räcker till ca 8-10 portioner.
Ingredienser:
Råris (för det antal portioner du vill göra)
Grytan
2 förpackningar krossade tomater
5 dl matlagningsgrädde (jag använde havrebaserad)
4 förpackningar kikärtor
2-3 dl vatten
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
3-4 msk riven ingefära
5 msk tomatpure
3 msk garam masala
2 msk lantbuljongpulver alt 2 grönsaksbuljongtärningar
Salt
Svartpeppar
Vitlöksliba
Libabröd (gärna rågliba)
2 vitlöksklyftor
Flytande raps/smörblandning
Torkade örter
Rostad brysselkål
500 g brysselkål
Rapsolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här
- Koka riset enligt förpackningen.
- Värm ugnen till 200 grader (varmluft).
- Dela brysselkålen på hälften, lägg i en ugnsform, ringla över rapsolja, salt och peppra. Skjuts in i ugnen tills de får lite färg, ca 15 minuter.
- Skala och hacka lök, vitlök, chili smått och riv ingefära fint.
- Värm en stekpanna med rapsolja. Stek lök, vitlök kort innan du tillsätter chili, ingefära, tomatpuré och garam masala.
- Tillsätt krossade tomater, vatten, grädde, buljong och sköljda kikärtor.
- Låt sjuda under tiden du gör vitlöksliban, ca 5 min.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Ringla över raps/smörblandningen på libabröden. Skala och skiva vitlöken tunt, fördela på bröden. Strössla över lite torkade örter. Rosta i ugen i ca 5-7 minuter. De ska bli krispiga och nästan hårda. Ta ut ur ugnen och klipp i trekanter.
Ett tips är att lägga upp lite ris och gryta på libabrödet för maximal smakupplevelse!
Hälsningar från
Madelene
Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram