Helena Lundaahl är massageterapeut och utbildare i Falun och Säter.

Helena Lundaahl: ”Att vara företagare är ett livslångt lärande”

Helena Lundaahl ville växla upp sin verksamhet och anställa personal, men att hitta personer i närheten som håller måttet tog mycket tid. När hon väl fick några bra ansökningar, vågade hon inte annat än att anställa två av dom. Nu utbildar hon själv framtidens massageterapeuter.

Att växla upp för att kunna anställa är en sak. Att hitta rätt personer när man väl bestämt sig för att anställa är en annan. För Helena Lundaahl var det en nödvändighet att anställa, då väntelistan växte och ambitionerna var stora.

I början gick det bra med en anställd. Men snart skulle det behövas en ersättare och det var då vägskälet kom: I början var det svårt att hitta kompetent personal och efter ivrigt letande fick hon ett par bra ansökningar och då vågade hon inte annat än att anställa dom. I dag har hon tre anställda och har sin huvudsakliga praktik i Säter. Dessutom har hon en filial i Falun, där hon själv bor sedan fem år tillbaka.

– Det är ändå bra att ha praktiken i Säter, för där finns det inte så många terapeuter som det gör i Falun.

Allt eftersom åren gått, har behovet av nya kollegor ökat än mer. Helenas egna väntelista är i nuläget sju veckor och de anställda har också långa väntetider. Samtidigt har det inte varit så lätt att hitta bra terapeuter att anställa.

– Det finns många bra massörer, men de måste ju också vara rätt utbildade, annars kan jag inte försäkra dem via Kroppsterapeuterna.

Skapade ny utbildning

Medan hon gick och grunnade på hur hon skulle kunna lösa det, gick hon själv en kurs i kreativt entreprenörskap och efter det påbörjade hon en utbildning i akupunktur. Där mötte hon Susanne Körnvik Lindström som är hennes lärare och numera kollega.

Det ledde till att de gemensamt skapade en ny utbildning till massageterapeut i Leksand, som ges på deltid under åtta månader fördelat på två terminer.

– Det ska bli jättespännande. Självklart finns det ju anledning att fundera på om det är det här jag ska göra; gräver jag min egen grav genom att skaffa mig en massa konkurrenter? Men nej, det behövs många fler som kan jobba här, så det är helt rätt. Kanske innebär det att jag själv kommer att kunna gå ner och jobba heltid snart, säger hon och skrattar.

Och det ligger en hel del i det där med att det finns utrymme för många att jobba med massage i Dalarna. Det finns bra förutsättningar för idrott av alla de slag, skidor, ultralöpning, skridskor, hockey, fotboll, innebandy, alpint, orientering, mountainbike och cykling är bara några av de grenar som lockar utövare som behöver behandlingar.

Ger oftast riktade behandlingar

– Många är ju vad jag kallar elitmotionärer, alltså människor med helt vanliga jobb, som också satsar inom sin idrott. Många har krav från medspelare, tränare och sponsorer att dom ska kunna prestera, dom måste vara på topp. Då har man inte ”råd ” att vara skadad. För mig passar det utmärkt för det innebär att jag sällan ger en helt vanlig helkroppsmassage, utan alltid ger mer riktade behandlingar vilket innebär att vara uppdaterad och påläst. Den här kundkategorin är oftast väldigt noga och det innebär att jag måste vara skärpt och på topp.

Om det är idrottande personer som söker sig till henne eller hon som sökt sig till dem, är svårt att säga. Sannolikt är det en kombination. Förutom att hon är medicinsk massageterapeut har hon en idrottsmedicinsk utbildning från Lillsved och har tidigare varit ordförande i Dala massageteam, som ger behandlingar i samband med idrottsevenemang som bland annat O-ringen, Vansbrosimningen och Vasaloppet.

Viktigt med stöd för  nya företagare

I nuläget ligger fokus på att färdigställa utbildningsmaterialet till utbildningen och ta in anmälningar, utbildningen driver hon tillsammans med Susanne Körnvik Lindström. Hon i sin tur har en bakgrund som naprapat och de har båda läst kreativt entreprenörskap, så de vet båda två att det gäller att renodla sin verksamhet och satsa på det som ger mest behållning både företagsmässigt och personligt.

– Att vara företagare är ett livslångt lärande, där man kan påverka sin egen utveckling, men man kan ändå behöva hjälp och stöd från andra. När jag skulle göra min första anställning, till exempel, hade jag en mentor från Almi, som gav mig stöd och råd och mod. Jag hade aldrig vågat satsa så stort annars, men när jag fick hjälp att göra det helt konkret, som hur mycket vi måste dra in varje månad för att täcka löner och andra omkostnader, så blev det genast lättare.

Hon betonar också vikten av att fylla på med egen utbildning och hon har själv, förutom den idrottsmedicinska utbildningen utbildat sig bland annat i laser och kinesiology tejpning, där hon själv också håller kurser.

Och även om företagsmassage är stommen i företaget, med kunder i bland annat Säter, Borlänge, Hedemora, Falun, är hon inte själv ute och masserar på företag lika mycket längre.

– Det är en fördel med att ha anställda. Företagsmassage är mest kunder utan direkta problem, de vill ha en stunds avkoppling och avspänning i spända axlar och nackar. De som kommer till mottagningen har ofta mer specifika problem och behöver mer terapeutisk behandling och det är en större utmaning.

Ärlighet skapar trygghet

Och utmaningar passar henne bra:

– Jag satte en ganska hög ribba för mitt eget arbete direkt, jag vill kunna se resultat på en eller två behandlingar. Det löser sig inte alltid snabbt, men det ska hela tiden leda till förbättring. Blir det inte det, så rekommenderar jag klienten att gå till en annan behandlare, en osteopat eller fysioterapeut, till exempel. Jag säger också direkt om det är behandlingsbart eller inte och det är en ärlighet som jag tror får kunderna att känna sig trygga i att de får den hjälp som är rätt för dem. Det är inte konstigare än att jag själv skulle vilja ha det så om jag sökte hjälp, och som kund vet man inte alltid själv vad man behöver. När de sedan är färdigbehandlade vill de ofta fortsätta att gå på behandling för att underhålla sina kroppar.

Efter många år i yrket har hon också lärt sig att förstå vikten av samarbetet mellan terapeut och klient, för att få bästa resultat:

– Ibland måste jag vara lite hård. De kunder jag har, har ofta skador av olika slag. Då funkar det inte att de lägger sig på bänken och tror att jag ska fixa dem, de måste göra övningar hemma också, annars tar det längre tid att skapa resultat. Det har väl inte alltid varit så lätt att våga vara tydlig med det, men jag ser ju att det är när jag gör mitt jobb och kunden sitt, det är då det blir resultat.

FAKTA

Namn: Helena Lundaahl
Gör: Driver HeLi Sporthälsa AB i Säter och Falun. Initiativtagare till en nystartad massageutbildning i Leksand, tillsammans med Susanne Körnvik Lindström, akupunktör och naprapat.
Antal år i yrket: 16

Text Ulrika Hoffer Foto Ulrika Eriksson