Getostpaj med honungsslungad kålsallad
En vintrig paj med mycket smak tillsammans med säsongens grönsaker passar lika bra vardag som till middagsbjudning. Denna paj har en botten gjord på kikärtor och havremjöl för att öka mättnaden, tillföra mer fiber och flera vitaminer och mineraler. Den är dessutom jättegod och blir inte torr som en del pajskal tenderar att bli.
Ingredienser
Pajdeg
1 förp. (230 g avrunnen vikt) kokta kikärtor
4 msk havremjöl
½ tsk salt
2 msk olivolja
1 msk vatten
Fyllning
1 dl soltorkade tomater
300 g getost
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk torkade örter (ex basilika, rosmarin och timjan)
½ tsk svartpeppar
Kålsallad
300 g brysselkål
1 liten spetskål
3 msk honung
1 grönt äpple (Granny Smith)
1 citron (skal och juice)
1 nypa flingsalt
½ krm svartpeppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 150 grader (varmluft).
- Mixa samman ingredienserna till pajskalet i en matberedare. Peta ner från kanterna då och då om det behövs. Tryck ut pajdegen i en rund pajform ca 26 cm. Blöt gärna fingertopparna för att trycka ut degen lättare. Nagga med en gaffel i botten.
- Täck med plastfolie och ställ in i kylen i ca 15 minuter.
- Ställ in i ugnen och grädda i 15 minuter.
- När pajskalet är förgräddat höjer du ugnstemperaturen till 220 grader (varmluft).
- Skär tomaterna grovt.
- Smula ned hälften av getosten i en matberedare och mixa tillsammans med ägg, mjölk, örter, salt och peppar.
- Smula resterande getost direkt i det förgräddade pajskalet tillsammans med soltorkade tomater. Häll över äggstanningen.
- Grädda pajen i ugnen i ca 35–40 minuter. Placera ugnsfolie på pajen om den får för mycket färg innan tidens slut.
- Gör salladen under tiden pajen gräddas.
- Blanda honung, salt, svartpeppar, citronskal och juice i en stor skål.
- Skiva brysselkål och spetskål fint, gärna med mandolin.
- Skär äpplet i mindre bitar eller tunna båtar.
- Slunga kålsorter och äpple med honungsdressingen.
- Servera pajen tillsammans med den honungsslungade kålsalladen.
Hälsningar från
Madelene
Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram