Friskvård som stöd till sjukvård inom käkledsproblematik

Käkledsterapeuter kan vara en nyckel! I en ny doktorsavhandling av Alicia Böthun vid Umeå universitet framkommer det att samarbetet mellan tandvården och sjukvården är otillräckligt när det gäller hantering av käkrelaterade problem.

Den bristande kommunikationen mellan dessa vårdinstanser kan resultera i att många patienter som söker hjälp för käksmärtor går hem utan en effektiv lösning.

Käken är en av våra mest komplexa leder vilket gör den svår att diagnostisera. Muskulaturens roll – inklusive tungan som också är en muskel – är avgörande för korrekt funktion. Här är det viktigt att förstå att en korrekt diagnos är en förutsättning för framgångsrik behandling. Utan diagnos kan ingen effektiv behandling påbörjas, vilket förklarar de negativa erfarenheterna många patienter som söker hjälp inom den konventionella vården har.

Splittrad vårdkedja

Inom tandvården erbjuds i dagsläget tre huvudsakliga behandlingsalternativ: bettskena, specifika övningar och botox. Sjukvården å sin sida erbjuder smärtlindring med NSAID men hänvisar ofta patienter tillbaka till tandvården. Denna uppsplittrade vårdkedja kan leda till frustration och otillfredsställande resultat för patienter som lider av käksmärtor.

Dessutom är det värt att notera att käken kan kompensera för problem i andra delar av kroppen, vilket gör att den ”biter ihop” när andra muskler är svaga. Forskning visar också att fler kvinnor drabbas av käksmärtor än män, vilket kan kopplas till olika faktorer som graviditet och förlossningar. En förändrad bäckenposition efter en förlossning eller överrörliga bäcken kan påverka käkens funktion negativt, vilket ytterligare understryker vikten av att se till helheten.

Närmare samarbete kan ge effektivare hjälp

I Sverige finns det cirka 200 utbildade käkledsterapeuter som har en djupgående kunskap om käkens muskulatur och dess rörelsemönster samt hur dessa samverkar med kroppens övriga delar. Dessa terapeuter kan fylla en viktig funktion där både sjukvård och tandvård ibland missar att se hela bilden. Genom ett närmare samarbete kan vi erbjuda våra patienter mer effektiva och holistiska behandlingsalternativ som verkligen hjälper.

För att förbättra behandlingsresultaten kring käkrelaterade problem är det avgörande att vi, som friskvårdare, samarbetar och delar kunskap med vården. Vi vet att en integrerad vårdstrategi som involverar flera discipliner kan erbjuda betydande förbättringar och en bättre livskvalitet för de som lider av käksmärtor.

Genom att föra samman insikter från tandvård, sjukvård och friskvård kan vi skapa en starkare, mer sammanhängande vårdmiljö. Det är dags att vi alla samverkar för att hjälpa våra patienter att må bättre.

Tone Lyche
HandsOn Kroppsterapi,
utbildare inom Käkledsbehandling

 

Avhandling Umeå Universitet: Perspectives on concurrent jaw and neck pain : function, development and perceptions

Text Tone Lyche Foto Annika Falkuggla