Fisksoppa med saffran
Enligt de kostrekommendationer vi uppmanas följa ska vi äta fisk och skaldjur minst 2-3 gånger per vecka. Fisksoppa är ett bra sätt att få i sig olika typer av fisk och skaldjur i en och samma rätt.
Ingredienser
600 g blandad fisk (t.ex. torskfilé och lax)
500 g räkor med skal
2 klyftor vitlök
1 fänkål
1 purjolök
1 morot
0,5 g saffran (1 paket)
2 msk tomatpuré
3 stora tomater
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 L fiskbuljong (2 st tärningar + 1 L vatten)
1 tsk torkad timjan
2 msk rapsolja
1 tsk citronjuice (efter smak)
svartpeppar
salt
1 dl färsk persilja
Gör så här
- Förbered ingredienserna genom att skala räkor, finhacka lök, skär fänkålen och purjolöken i ½ cm skivor, tomaterna i tärningar och moroten i slantar.
- Hetta upp 1 msk rapsolja i en stor kastrull och stek purjolök, fänkål, vitlök, tomat och morot i några minuter på medelvärme (rör om ofta för att undvika att det tar färg).
- Tillsätt tomatpuré och timjan, stek i någon minut.
- Häll på vitt vin, saffran, fiskbuljong och grädde för att sedan koka ihop i ca 10 minuter.
- Smaka av soppan med citronjuice, salt och svartpeppar.
- Ta bort ev skinn från fisken och skär i kuber. Stek fisken i en het stekpanna med resterande av rapsoljan tills den fått fin färg.
- Lägg upp fisken i djup tallrik, häll över den saffransdoftande soppan.
- Toppa med räkor och grovhackad persilja.
- Servera gärna med en klick aioli och ett färsk surdegsbröd.
Hälsningar från
Madelene
Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram