Bättre med åren med mikrovanor
De allra flesta vet väl egentligen att de borde röra sig mer och äta fler grönsaker för att få en hållbar hälsa, men ändå är det många som låter bli. Det vill forskaren Katarina Steding-Ehrenborg göra något åt och hennes tes är att om hon lyckas förklara de direkta effekterna på ett roligt och enkelt sätt så borde fler bli sugna på att göra något bra eller bättre med sitt liv.
– Om du lägger dig till med goda mikrovanor och håller i dem så kommer de förr eller senare att göra skillnad på din hälsa, säger hon och förklarar hur hon tänker sig livet som en stor buffé där man kan fundera på vilken aktivitet eller god vana som kan vara lägsta tröskeln för en bättre livsstil.
Avkoppling eller träningspass?
Är det kanske att återhämta och koppla av med en god bok eller podcast eller att byta ut ett träningspass mot en stund med en god vän? Är det att ta en promenad, att ge sig i väg på en löprunda eller att byta ut hälften av chipsen mot en frukt?
– Om du till exempel äter ett äpple om dagen, 365 dagar om året, i 10 år så kommer det garanterat påverka din kropp positivt på något sätt jämfört med om du inte hade ätit äpplet, förklarar Katarina.
Hon fortsätter med att ge exempel som handlar om att utmana sig själv till rörelseglädje men också balansträning genom lek i vardagen för att kunna hålla i gång länge.
– Många äldre går och ramlar för att de fått sämre balans och sedan blir de rädda för att de ska snubbla och då börjar de begränsa sig för att inte utsätta sig för obehag. Så blir de mer stillasittande och mår sämre av att de är mindre rörliga och så ökar risken för blodpropp och andra fysiska åkommor. Det kan göra att livsglädjen minskar när de inte kan uppleva det som de längtar efter.
En ond cirkel som kan undvikas om vi håller igång och matar vår kropp och själ med en god livsstil.
Det friska åldrandet
Katarina Steding-Ehrenborg har alltid älskat att skriva och i unga år fanns det en idé om att bli journalist, men i stället valde hon att följa sitt stora intresse för kroppen och utbildade sig till fysioterapeut. Därför var det roligt att få möjligheten att bli författare när förlaget Mondial uppmärksammade henne i Vetenskapsradion, där hon medverkade som expert om vad som händer i kroppen under cykling. Det resulterade i boken Hjärtsmart, som kom ut 2019.
– Sedan fick jag möjlighet att komma med ett nytt förslag på bokinnehållet till en uppföljare och då kände jag att jag ville skriva om åldrande. Det vi kallar normalt åldrande betyder nämligen inte alltid friskt åldrande utan snarare sjukt och jag ville skriva om vad vi kan göra för att åldras friskt.
Fakta
Namn: Katarina Steding-Ehrenborg
Gör: lektor i hälsovetenskap och docent i experimentell klinisk fysiologi vid Lunds Universitet och Skånes Universitetssjukhus
Bakgrund: fysioterapeut
Aktuell med: Bättre med åren (Mondial förlag, 2022)
Tips!
På Katarinas arbetsplats har man ett stort bibliotek med böcker som både konkret och abstrakt handlar om kroppen och själen. Dessutom har man en bokcirkel där kollegorna läser samma böcker och pratar och diskuterar för att vila på samma värdegrund. Tanken är att man både ska kunna sätta ord på svåra ämnen genom att utveckla ett gemensamt språk men också sätta gemensamma mål med sitt arbete.