Jonas Bergqvist – utbildar inom Paleo och funktionsmedicin
Han hoppade av karriären som ekonom för att jobba med friskvård och hittade sin nisch inom livsstilsmedicin med anor från stenåldern. Idag driver han Paleo Institiute, som utbildat över 1000 personer på tio år. Nu är han på väg in i den etablerade vården med sin kunskap om hur livsstilssjukdomar och diffusa symtom kan förbättras med funktionsmedicin. Möt årets medlem 2018, Jonas Bergqvist.
Ekonomkarriären i USA innebar för mycket stillasittande och för mycket pappersvändande. Intresset för friskvård och träning pockade på, så Jonas Bergqvist packade väskorna och åkte hem till Sverige, där en ny karriär steg för steg tog form. En utbildning på Bosön till idrottsmassör och fysiologistudier följdes strax av sjukgymnastutbildning och jobb som personlig tränare.
Inställningen till hälsotrender och dieter var länge avmätt (”de kommer och går”) och blev det snack om kost med de klienter han tränade rekommenderade han helt enkelt tallriksmodellen. Men en kurskamrat öppnade en annan horisont i förhållandet till kost och livsstil: stenålderskosten, eller paleo, som den mer korrekt heter som bygger på att äta enligt samma principer som vi gjort genom evolutionen.
Paleo-kost och livsstil är utgångspunkt
En svensk forskare, Staffan Lindeberg, hade studerat ursprungsbefolkningen på en ögrupp i Papua Nya Guinea. De åt frukt, bär, fisk och växtdelar – och de var förskonade från de livsstilssjukdomar vi i västvärlden drabbas av i allt yngre åldrar. Det här blev kanske den viktigaste pusselbiten för Jonas Bergqvist, som åt sin sista portion pasta och startade en utbildningsverksamhet vid sidan av jobbat som sjukgymnast och PT. I dagarna genomförs den 55:e utbildningen sedan 2007 och över 1000 personer har förkovrat sig i paleofilosofin under ledning av Jonas Bergqvist.
Utbildningen har justerats och delats in i nivåer från grundnivå till mer avancerade påbyggnader sedan dess, men utgångspunkten är den samma: Paleolitisk kost och livsstil. Själv ägnar Jonas Bergqvist bara ett par dagar i månaden åt kliniskt arbete numer, det är när han utbildar andra han trivs bäst:
– Det är väldigt stimulerande att stå inför en grupp och få vara kunskapsförmedlare och brobyggare. Men det kliniska arbetet och mötet med enskilda klienter är också viktigt, säger han.
Paleokosten får ibland kritik för att vara för elitistisk, där alla livsmedel som tillkommit efter jordbrukets intåg utesluts, så som spannmål, baljväxter och mjölkprodukter. Korttidsfasta lyfts ofta fram som en del av hälsosam livsstil, som ibland kan verka både avskräckande och extrem.
Större justering i livsstil kan vara nödvändig
Jonas Bergqvist menar att optimeringstanken absolut kan flytta fokus från de utmaningar människor generellt sett tampas med och som kan förbättras med ganska små medel. Men för den som dras med sådant som är svårare att komma till rätta med kan större, mer radikala förändringar vara nödvändiga.
– Ibland ger små förändringar helt enkelt för små resultat. Och så är det lätt att tappa motivationen att fortsätta. Då kan det behövas större justeringar, men det är en avvägning från individ till individ.
Han pekar på att vi idag lever ett liv som på många sätt krockar med vad vi är anpassade för och de här krockarna kan göra att vi mår dåligt:
– Vissa förstår vi, andra känner vi bara som otillfredsställelse. Ta den här tillexempel, säger han och lyfter upp en mobiltelefon. Det är en fantastisk kommunikationsmöjlighet som ger oss tillgång till människor över hela världen. Men samtidigt som vi har den tillgången, så är det fler än någonsin som känner sig ensamma idag.
Lösningen ligger i att förstå oss själva genom historien, menar han, inte nödvändigtvis att fjärma oss från modern utveckling.
– Vi kan bli bättre på att använda tekniken i ett sammanhang som vi är disponerade för. Där tycker jag att det funnits brister inom alternativmedicinen länge; både vetenskapsförankring och affärsmässig paketering ofta har saknats.
Viktigt med vetenskapligt förhållningssätt
Just det vetenskapliga perspektivet är viktigt och centralt i Jonas Bergqvists arbete, något som blivit allt viktigare i takt med att fler och fler som lockas till utbildningarna redan har sin uppfattning i många frågor.
– Vetenskap är en modell för sanning, som går bortom vad vi känner och upplever. Men många inom sjukvården skulle behöva förstå vetenskapens begränsningar bättre. Och många inom friskvården skulle behöva förstå behovet av vetenskap bättre. För vissa är det bara siffror och statistik som gäller, för andra är det bara känslan som räknas.
Nytt för 2018 är en utbildningsverksamhet som riktar sig till legitimerad vårdpersonal. Det innebär att kraven på vetenskapligt förhållningssätt blir allt viktigare, även om Jonas Bergqvist betonar att paleo främst går att använda som en utgångspunkt, mer som en filosofi.
– Det finns mycket som är bra fast det inte ”är paleo”, men paleo går att använda som en mall att diskutera utifrån. Jag är helt öppen med att detta är vad vi tror oss veta idag, och att kunskapsmassan hela tiden rör sig framåt. Det vore naivt att tro att jag kommer att stå och säga samma saker om 20 år, som det jag står och säger nu.
I den nya satsningen hoppas han få vara med och påverka framtidens sjukvård, den som många upplever brister idag.
Potential i livsstilsmedicin
– Vårt sjukvårdssystem är anpassat för att hantera benbrott och trauman, men det är inte så bra när det gäller livsstilssjukdomar och mer diffusa åkommor, som drabbar många idag. Vi fångar upp läkare och annan legitimerad vårdpersonal, som ser potentialen i livsstilsmedicin och vill kunna hjälpa patienter som i dagsläget inte kan få mer hjälp av sjukvården. Det kan röra sig om exempelvis långvarig IBS, ME, depressioner och diffusa symtom som energibrist och ”dimhjärna”. Det är ett komplement till skolmedicinen och vår vetenskapliga prägel gör funktionsmedicin rumsren.
Ambitionerna tar inte stopp där. Inom en inte allt för avlägsen framtid hoppas han på att få göra avtryck i universitetsutbildningarna:
– Det är bara en tidsfråga innan akademin öppnar upp för en annan inriktning. Det måste ju hända något, vårdapparaten är helt överbelastad.
Kostdebatten kan idag upplevas som polariserad och tidvis hätsk, med ettriga förespråkare för olika ståndpunkter. Men Jonas Bergqvist försöker undvika att ge sig in i käbblet. Trots sin passion för att förmedla kunskap är sammanhang där kvicka oneliners är förväntade inget för honom.
– Jag kommer aldrig att ställa upp på sammanhang som i bästa fall mynnar ut i 10 minuters tjafs. Jag har konsekvent tackat nej till tv-debatter och liknande, där ingen får tala till punkt.
Starka uppfattningar
En utmaning han däremot måste hantera är alla de redan pålästa deltagarna på utbildningarna, som har starka uppfattningar i vissa frågor. Som utbildare får han ofta för en avvägning mellan att entusiasmera och att bromsa deltagarna
– Det blir lätt mycket kunnande och tyckande på förhand, och det kan ta mycket tid att nyansera. Det måste var tydligt var gränserna gör för juridik och etik, vad som är läkarens bord och vad vi kan göra. Ibland får jag lägga ganska mycket vikt vid att bromsa individer som tycker sig ha rätt att ta utrymme för sina egna åsikter. På stenåldern hade de väl blivit ihjälklubbade, säger Jonas Bergqvist med ett stort skratt.
Om utmärkelsen Årets medlem 2018
”Utmärkelsen är ett erkännande av det man gör som ger motivation att fortsätta. Som entreprenör haglar det ju inte utmärkelser över en, så det är roligt att få bekräftelse att andra ser det man gör.”
FAKTA
Namn: Jonas Bergqvist
Aktuell: Årets medlem 2018.
Gör: Driver Paelo Institute sedan drygt 10 år, där han utbildar inom paleo-livsstilen och funktionsmedicin.
Bakgrund: Ekonom, sjukgymnast och idrottsmassör.
Ålder: Enligt passet: 43. Enligt kärlen: 30.
Paleo i korthet
Paleo är samlingsnamnet för ett kost- och livsstilsmönster som är inspirerat av evolutionen och hur ursprungsfolk lever än idag.
Menyn består vanligen av fisk, kött, fågel, ägg, skaldjur, växtdelar, nötter, bär och frukter. Spannmål, baljväxter, mjölkprodukter och alla högprocessade livsmedel undviks.
Andelen energi från protein, fett och kolhydrater varierar mellan olika befolkningar och geografiska platser; inuiter äter generellt sett mer fett och protein, medan befolkningen på Kitava äter mer kolhydrater. I en modern tolkning av paleo betonar man ofta vikten av sunda, oraffinerade källor till fett och tillräcklig mängd protein.
I Sverige har effekten av paleokost studerats på bland Umeå universitet. Där har man sett att kosten kan ha fördelar som behandling mot bukfetma hos kvinnor efter menopaus.
Ät och lev paleo – så kommer du igång:
- Skippa det vita sockret och mjölet. Skippa all högprocessad mat. Ät bara mat utan innehållsförteckning.
- Se till att få regelbunden återhämtning. Meditation är ett bra verktyg för stresshantering.
- Gå ut i friska luften varje dag. Skogen är perfekt både för både återhämtningspromenader och för mer pulshöjande träning.
- För dig som vill lägga i en extra växel: Korttidsfasta. Att avstå mat under perioder kan ge stora vinster för många (men det passar inte alla). Det är lätt, gratis och tillgängligt.