Anneli Selberg: ”Kraften kommer ur teamet”
Efter många år som soloföretagare var Anneli Selberg redo för en ny fas, med personal att dela och utveckla sin vision tillsammans med. På mindre än två år har hon gått från enmansföretagare till arbetsgivare för tre personer och utvecklat signaturbehandlingar som lockar turister från hela världen till Luleå. Anneli Selberg är Årets medlem i Kroppsterapeuterna 2018.
Anneli Selberg pratar fort, får mycket gjort, tänker stort och vågar långt mer än de flesta. Oavsett om det handlar om fartfyllda sporter till havs eller om det gäller att plöja ner sjusiffriga belopp i en uppväxling av sitt företag. Det ligger nära till hands att tänka att med hennes marschfart, kan hon nog behöva en och annan behandling för egen del mellan varven. Och det har hon god tillgång till nu, i och med det team hon byggt upp omkring sig.
Efter ett tiotal år med sitt företag Kroppsbalans i Luleå, som uppskattad massageterapeut med en stor, fast kundkrets, ville Anneli Selberg växla upp. Med ett sparkapital som vuxit till sig i företaget över tid, en ledarskapsutbildning från Luleå tekniska universitet och en stark idé om att förvalta all den rikedom den arktiska naturen erbjuder gjorde hon slag i saken och anställde, inte bara en person, utan tre. Hon totalrenoverade lokalerna och skapade en serie signaturbehandlingar, som tar till vara på traditionella örter och växter från den lappländska naturen. Något som gjort kundunderlaget globalt, då bland annat lyxlodger i regionen anlitar henne för exklusiva behandlingar.
Resan från enmansföretagare till att ha tre anställda har gått fort:
– För bara fyra år sedan satt jag och skrev kontantkvitton. Jag använde inte ens Boka direkt, utan skrev i tidbok. Det rullade ju på, så det är lätt att nöja sig med det. Men jag ville verkligen inte bara vara en massör i mängden.
Stora planer
Samtidigt hade hon under en längre tid umgåtts med tanken på större planer. Tillsammans med en branschkollega ritade och räknade hon tidigare på en större spasatsning, något som skrinlades. Det var dock en bra övning i att våga tänka stort, skriva affärsplan, göra budget, söka kapital och så vidare.
Att anställa istället för att bygga team med andra egenföretagare som jobbar tillsammans var en självklarhet för Anneli Selberg i den nya satsningen:
– Jag hade ju två konsulter som behandlade mina kunder medan jag var föräldraledig och det funkade ju bra då. Men som företagare brinner du alltid mest för ditt eget företag, ditt eget varumärke, din egen vision. Det skulle vara svårt att utveckla företaget med andra företagare, vars hjärta inte klappar för Kroppsbalans.
Stretcha sig utanför komfortzonen
– Det fantastiska är ju också att nu hänger inte allt på mig. Verksamheten är i gång även när jag är ledig. Och det är viktigt, jag har två barn och en man som jag också vill ha tid med. Det låter som att allt har varit lätt, men oj, vad jag har fått stretcha mig utanför min komfortzon. Allt ifrån texter, hemsida, teknik… Men jag är en kämpe och inser att om något måste lösas, så gör jag allt i min makt för att lösa det jag det. Jag har ett fantastiskt nätverk av kompetenta personer som jag får hjälp av när det behövs.
Det var förstås en nervkittlande resa att intervjua personer och att anställa. En person dök aldrig upp på jobbet, en annan slutade ganska omgående. Men så föll bitarna på plats. Först kom massören Anna Gudevik, så hennes man Alex Gudevik, som dessutom har en bakgrund som läkare från Ukraina och en stor erfarenhet av idrottsmassage. Och så Alexander Majorov, som förutom att han är konståkare på världselitnivå också är fysioterapeut.
– Kraften kommer ur teamet! Det är så mycket mer vi kan göra när det inte bara är jag. Förut hade jag 3-4 veckors väntetid och där kör man ju bara på och matar kunder. Plötsligt fick jag loss tid för att konceptutveckla och titta på helheten.
Det resulterade bland annat i en totalrenovering av lokalerna, som nu är inredda i harmoni med det arktiska landskapet, där rummen fått namn som Björkdungen, Iskristallen och Midnattssolen.
– Det är så många som tar intryck från öst när de inreder den här typen av lokaler och det är väl inget fel, men jag ville gräva där jag står och lyfta fram det fantastiska vi har här.
Inspirerad av det arktiska
Det arktiska satte också sin prägel på de signaturbehandlingar Anneli Selberg har utvecklat: exklusiva, omfattande kroppsbehandlingar som kompletteras med förstärkande smakupplevelser. Exempelvis Duobehandligen Kvikkjokk, som startar med ett fotbad med fotsalt av björk. Till det serveras rallarrosbubbel, rosenrotsextrakt, örtte med ros, hjortronremmar, skvattramkryddade knäcksticks med tallskottsdip. Fötterna får därefter en skrubb gjord på salt, björkblad och honung, som följs av fot- och underbensmassage. Det hela avslutas med en helkroppsmassage med havtornsolja.
Inspirationen till den arktiska prägeln på signaturbehandlingarna, The Power of Swedish Lapland, kommer från mormor i Armasjärvi.
– Hon hade bondgård och 11 barn, och samtidigt kunde hon hjälpa människor som kom till henne med olika besvär. Salvor, omslag och avkok gjorde hon på skogens örter och bär. Jag vet att jag alltid var fascinerad av hur hon kunde hela människor med det vi har här i våra skogar. Det vi har här är exklusivt!
Signaturbehandlingarna är populära som julklappar och presenter. Dessutom blev Visit Luleå eld och lågor, så nu har researrangörer från andra länder med behandlingarna i sin marknadsföring.
Ledarkspasutbildningen på Luleå tekniska universitet har varit en stor del av framgången, där hon lärde sig att både leda personalen och utveckla verksamheten.
– Jag fick – nej, jag högg – en mentor som hjälpte mig otroligt mycket med allt det jag tyckte var svårt. Att komma ut i näringslivet i Luleå. Att ta fram en grafisk profil och hemsida – att växla upp allt helt enkelt. Sen var jag ju tvungen att ta fram mitt allra bästa, om jag skulle kunna leda människor som är både duktigare och mer erfarna än jag. För att de ska vilja jobba kvar här och driva Kroppsbalans tillsammans med mig måste jag ju vara en bra chef. En chef som litar på och satsar på min personal. Det är viktigt att mina anställda gillar mig och det vi gör tillsammans.
Gemensam vision
– Många tänker att en ledare är den som har en vision och så följer de anställda ledaren. Men det är inte så. En ledare har en idé och så anställer man folk, vilket i sig är en process; rätt personer kliver på och fel personer kliver av. Men så när rätt folk väl är på plats, då landar visionen, en gemensam vision utifrån ledarens grundidé. Hela teamet tillför sitt. När jag förstod det, var det verkligen en aha-upplevelse. Men för att ta hand om fantastisk personal, måste jag ju också vara en fantastisk ledare.
Egentligen tycker hon inte att det är så konstigt att hon kommit så långt i sitt företagande som hon har gjort. Kockutbildad och uppväxt i en företagarfamilj, van att hugga i och ta ansvar, bland annat i och med att hon fick sin första häst som elvaåring och spelat fotboll på elitnivå.
– När jag började jobba sökte jag mitt medvetet till bra hotell och restauranger. Jag jobbade i Tylösand, på Sheraton i Göteborg, Visby hotell och uppe i Åre. Jag fick se till att lära mig att utveckla mina sociala skills och ta för mig. Att arbeta inonom restaurangbranchen har varit en mycket bra men också tuff skola, det sitter hårt i mig; ingen ska banne mig klaga på det jag gör – och jag ska alltid göra mitt bästa!
Knackade dörr
Utbildning till kroppsterapeut har Anneli Selberg fått bland annat på Bosön, där hon blev idrottsmassör. Dessutom har hon läst till hälsopedagog på Lillsved. När det var dags för praktik, så försatt hon inga chanser. Hon gjorde praktik hos ÖIS, under Erik Hamréns ledning, där hon bland annat körde boxning och annan alternativträning med spelarna. En annan praktikperiod gjorde hon i Angelo Dundees proffsboxningsstall i Miami, som har hyst legender som Muhammed Ali och svenska George Scott.
Som nyutbildad idrottsmassör knackade hon dörr i närområdet i Göteborg för att hitta en lokal att hyra in sig i. Hon fick napp och snabbt snurr på verksamheten. Med ett nystartat företag som gick bra, tvekade hon förstås ett ögonblick när chefen på det gym hon höll grupp- och personlig träning på, bad henne att följa med till den nyöppnade spaanläggningen Raison d’etre i Maldiverna. Men hon tog ändå chansen.
– Min pappa sa till mig: ”Det gick ju lätt för dig att få snurr på företaget, så det är klart att du ska åka. Det kommer att gå lika lätt sen!” Det betydde så mycket att få höra det.
Oanade möjligheter
Vår intervju med Anneli Selberg slutar med att sia in i framtiden, som hon menar främst handlar om att förvalta och befästa det Kroppsbalans är i dag. Bli ännu bättre, landa lite, njuta.
– Men jag tror att om vi jobbar vidare på det här sättet, så dyker det snart upp nya oanade möjligheter, konstaterar hon.
Och redan dagen därpå ringer hon upp igen och berättar att hon blivit kontaktad av en hotellentreprenör som har stora planer och vill att hon ska vara med på ett hörn.
– Så här är mitt liv! Och jag som är så nöjd. Men i samma sekund som jag igår sa att nu ska vi landa och jobba framåt, så kände jag att det är ju inte riktigt jag att svara så! Och så dök ju det här upp! Tänk vilka möjligheter vi skulle få; där kunde vi ju ha den där yogasalen, hålla föreläsningar. Jag älskar ju utmaningar och kommer att fortsätta att utveckla mig. Jag gillar att hänga med eliten och då menar jag eliten på så sätt att man brinner för det man gör och ser möjligheter istället för hinder. Då glöder jag!