D-vitaminrik kost.

Ändrat ställningstagande för nivåer av D-vitamin

En tongivande organisation som länge har haft en ståndpunkt gällande D-vitamin som skiljer sig från konsensus är Endocrine society. Där gängse ståndpunkt är att 50 nmol/l är tillräckliga nivåer i blodet, har Endocrine Society menat att nivåer upp till 50 är brist, nivåer mellan 50 och 75 är otillräckliga nivåer samt att 75 är tillräckliga nivåer.

Uppenbarligen finns det fortsatt utrymme för diskussion kring vad tillräcklig och optimal koncentration ska vara. Tills nyligen alltså, då Endocrine Society efter en ny genomgång av all tillgänglig (och tillräckligt väl genomförd och kontrollerad) forskning, omvärderade sitt tidigare ställningstagande och räknade ner sina rekommenderade gränsvärden till samma som de gängse, alltså att 50 är tillräckliga nivåer, 25-50 gråzon och under 25 är brist.

D-vitamin

Tillskott rekommenderas vissa grupper

De nordiska näringsrekommendationerna är satta för att man ska kunna nå ett D-vitaminvärde på 50 nanomol per liter – och uppnå det genom maten, som fet fisk och berikade mjölkprodukter. För vissa grupper finns dock en rekommendation om tillskott av D-vitamin:

D-vitamin
Källa: slv.se

 

Källor: Näringslära för högskolan, Läkemedelsvärlden, Läkartidningen, Forskning.se, Livsmedelsverket, Internmedicin.se, Endocrine Society.

Text Ulrika Hoffer Foto Istock