Nära till natur minskar antidepressiva läkemedel

Att vara omgiven av grönska precis runt hemmet tycks påverka den psykiska hälsan positivt och är förenat med mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Det visar en ny befolkningsbaserad forskningsstudie från Stockholms universitet.

– Hur mycket natur i form av grönyta som finns i vår omedelbara bostadsmiljö och den plats vi vistas i dagligen har betydelse för vår psykiska hälsa, säger Cecilia Stenfors, docent vid Psykologiska institutionen och studiens forskningsledare.

Forskarna har i studien undersökt hur mycket grönyta det finns i den omedelbara omgivningen kring personers bostäder och undersökt årsvisa uttag av antidepressiva läkemedel för dessa personer.

– Vi såg att risken för antidepressiva läkemedelsuttag minskar med upp till cirka 20 procent ju mer grönska man har precis runt hemmet, över studieperioden. Det här ligger också i linje med några av våra andra studier som bland annat visar att mer grönyta precis runt bostaden är kopplat till mindre sömnbesvär, säger Cecilia Stenfors.

Om studien
Ett representativt urval av drygt 100 000 personer av den svenska vuxna befolkningen ingick i studien.

Med hjälp av geografiska informationssystem har detaljerade mätningar gjorts av miljön kring personernas bostäder och hur mycket av markytan som är täckt av grönyta i form av träd och annan vegetation. Samtidigt undersöktes förekomsten av läkemedelsuttag av antidepressiv medicin årsvis för dessa personer. Forskarna kontrollerade också för andra viktiga faktorer om personernas situation och bostadsmiljö, som till exempel inkomst på individ- och områdesnivå.

Källa: Stockholms universitet, su.se

Text Ulrika Hoffer Foto Istock