En hälsofälla Sverige inte har råd med

Hälsofrågan har blivit en allt hetare potatis även i den politiska debatten, och ändå ser vi inga konkreta åtgärder för att förändra den snedvridna synen på förebyggande friskvård.

Vi som arbetar inom friskvården, och däribland många kvinnliga småföretagare, kämpar varje dag för att hjälpa människor må bättre. Vår bransch domineras av passion och engagemang, men tyvärr också av små marginaler och höga kostnader.

Tänk dig att betala 800 kronor för en behandling – en summa som kan kännas dyr för många, samtidigt som terapeuten har svårt att få det att gå runt. Vi lever i en tid då vi pratar om jämlik hälsa, men det är lite av en illusion. De som har störst behov av stöd eller behandling, som till exempel de som lider av stress, värk eller allmän ohälsa, har ofta inte råd med att anlita en friskvårdsleverantör. Samtidigt är vår sjukvård överbelastad och fungerar som en akutlösning snarare än en långsiktig investering i människors välbefinnande. Många som arbetar inom vården har inte den tiden eller alltid kunskapen att lägga för att hjälpa människor arbeta med hälsoprevention. Vi vet även att bemedlade människor lägger väldigt mycket på sin helhetshälsa.

Investeringar i friskvård och preventiv hälsa behövs

Vi vet att varje krona investerad i hälsoprevention sparar sex kronor i sjukvårdskostnader. Men ändå verkar politiken kortsiktig och rädd för att ta modiga beslut. Vi behöver en övergång där vi investerar i friskvård och preventiv hälsa samtidigt som vi hanterar de redan höga vårdkostnaderna. Varför är våra beslutsfattare så ovilliga att göra den långsiktiga satsningen på befolkningens hälsa?

Och det slutar inte där. Varför ska de som vill satsa på sin egen hälsa straffas med 25 procent moms på tjänster som massage och kroppsterapi, medan träningstjänster bara beläggs med 6 procent moms? Varför kan vi göra RUT-avdrag för hushållsnära tjänster – något som bedöms främja både företagandet för de som erbjuder tjänsterna och minska belastande stress för köpare av dessa tjänster – men inte för behandlingar som främjar vårt eget välbefinnande och förebygger sjukdom? Om vi ska ta större ansvar för vår personliga hälsa behövs styrmedel som underlättar att vi gör det – och som samtidigt stimulerar företagandes hos alla som erbjuder dessa tjänster!

Vi måste verkligen ta frågan på allvar och kräva att våra politiker visar mod. För om vi inte satsar på hälsan nu, kommer vi alla att betala ett betydligt högre pris senare!

Text Desiree Blomberg Foto Per Myrehed