Anna Bennich: Bryt ensamheten
Psykologen Anna Bennich tar regelbundet upp ämnen som berör människor i tv-rutan. Ett av de ämnen som ger mest gensvar från tv-tittare är det viktiga ämnet ensamhet, som hon skriver om i boken ”Att vinna över ensamheten”.
Du har skrivit en bok om ensamhet. Hur kom du på den idén?
– Den största anledningen var min medverkan i Nyhetsmorgon på TV4, där jag regelbundet tar upp olika ämnen och inför högtider, som jul och semestrar brukar vi ta upp ensamhet. Jag pratar dels lite allmänt om ämnet, sen svarar jag på tittarfrågor. Och varje gång vi tar upp just ensamhet, kommer det in så otroligt många fler tittarfrågor, betydligt mer än om vi har nedstämdhet eller depression som ämne. Gripande, sorgliga historier om hur ensamma människor är. Det finns väldigt få instanser att naturligt söka hjälp hos när man är ensam. Är man nedstämd, ja då går man till doktorn. Det gör man inte direkt när att man är ensam. Men jag menar att vi borde det, med tanke på hälsoriskerna. Ensamhet är lika farligt som att röka 15 cigaretter om dagen, enligt flera studier.
Vad är det som är så jobbigt med ensamhet?
– Nästan alla har ett förhållande till ensamhet, och oftast är det ganska oproblematiskt. Men för en del är det kanske att man saknar vänner, för andra handlar det om att man upplever känslomässig ensamhet. Man kanske har en familj och jobb med många kollegor, men man känner sig inte tillräckligt känslomässigt anknuten. Ensamhet upplevs på olika vis, och en del är skräckslagna inför den och fattar många dåliga beslut, som att stanna i destruktiva relationer bara för att slippa vara ensamma.
Vilken ensamhet är värst?
– Den som inte går att välja bort. Vi är flockdjur, ensamhet är förenat med livsfara ur ett evolutionärt perspektiv. På den tid vi levde i naturen var vi tvungna att hålla oss till flocken – eller ta oss tillbaka till om vi kommit ifrån den, annars hade vi inte en chans att klara oss. Våra hjärnor har inte förändrats sen dess. På samma sätt kan vi få stresspåslag av ensamhet nu: ”ta dig tillbaka till flocken” säger vår instinkt. När det då inte finns någon flock att gå till, så står stresspåslaget och puttrar konstant. Det kan göra oss sjuka i värsta fall.
I populärkulturen skildras ofta ensamhet som att det antingen är isolerade original ute i vildmarken eller som något coolt, som riktigt självsäkra, starka individer fixar hur lätt som helst. Hur stämmer det med verklighetens ensamhet?
– Det kan vara ganska olika. Men det ska sägas också, att ensamhet är inte bara negativt. De flesta av oss uppskattar att vara i fred i perioder, det kan vara otroligt viktigt för återhämtning och för att låta tankarna vandra fritt. Man behöver inte vara en kufig typ bara för att man trivs bra med ganska begränsad social kontakt.
Vad har det för betydelse att allt fler talar öppet om sin ensamhet, i sociala medier och så vidare?
– Jag tror att det är bra att influencers och kända personer pratar om svårigheterna med ensamhet, för då ökar förståelsen för problemet. För 30 år sedan var det till exempel skamligt att bli utbränd. Det ansågs lite konstigt, att man var lat, hade underliga smärtor och så vidare. Idag är det ingen som tycker att det är konstigt. Ju fler som pratar om det, desto mer förståelse skapas och desto mer kan samhällsinstanserna göra.
Varför är så många så ensamma?
– Det beror på många olika orsaker, flytt är en och att flytta långt bort, dit jobben finns, är ju betydligt vanligare nu är för några årtionden sedan. Då är det lätt att man tappar barndomsvänner och släktingar. Och så byter vi jobb ofta, och kanske inte håller igång kontakt med gamla kolleger. Skilsmässa är också ganska vanligt. Kanske den ena har skött det sociala nätverket i mycket större utsträckning än den andra och kanske blir den ena i ett tidigare par fortfarande bjuden på olika tillställningar, men inte den andra. Att bli äldre innebär också en ökad risk. Dels för att människor omkring en försvinner av naturliga skäl, men också för att man kan få svårare att ta sig ut. Dålig ekonomi kan också bidra, alla har inte råd att delta i olika aktiviteter.
Skiljer det sig åt mellan åldersgrupper?
– Tittar man på studier, så visar de att äldre personer, efter pensionsåldern, träffar färre människor per vecka än vad yngre gör. Men i nyare studier är det allt fler unga människor som rapporterar att de upplever ensamhet – på ett mer känslomässigt plan. Jag tror att sociala medier är ett fantastiskt sätt för att utöka sina kontaktytor och för att hålla kontakt med människor, men det är också en risk för att där ser man hela tiden vad andra gör. Det kan vara oerhört stressande att vi själva inte verkar vara lika aktiva och populära som andra ser ut att vara, det ger lätt en känsla av ensamhet och utanförskap.
Varför är det så skamligt?
– Vi är ofta så beroende av vad flocken tycker och tänker om oss. Är man ensam, är man då en person som ingen vill ha i sin flock? Är jag ensam för att jag inte är värd så mycket, kanske inte så rolig att vara med. Det är fruktansvärt att kånka runt på sådana tankar, det blir svårt då att hurtigt delta i en AW med jobbet.
Vad kan man göra om man är ensam?
– Skamkänslor gör att vi drar oss undan ännu mera, men medicinen för att öka sin krets är ju att faktiskt träffa andra. Många har ganska liten tilltro till sin egen förmåga och vågar inte engagera sig i olika tillgängliga aktiviteter, och då kanske man måste börja i en annan ände. Om man har svårt att komma ur sin ensamhet, behöver man söka hjälp. Jag tycker att man ska börja med att gå till en vårdcentral och säga att man är så ensam och isolerad att det gör en nedstämd. Be om en remiss till en psykolog för att hitta strategier att bryta isoleringen.
Vad kan man göra om man har klienter som är ensamma?
– Jag tror att många absolut använder sig av att gå på massage för att det faktiskt kan hjälpa. Så det du kan göra är att inte ducka inte för ämnet om det kommer upp. Var inte rädd för att ställa frågor, ställ hellre en klumpig fråga än att inte säga något alls. Sen kan du ju ha lite koll på olika möjligheter som finns, det kan vara allt från aktiviteter i närheten eller i grannkommunen, till olika appar som sänker tröskeln för nya vänskaper, som du kan tipsa om. Där kan man hitta olika aktiviteter och det är perfekt för den som kanske är nyinflyttad eller vill utöka sin krets.