Äppelpaj med knäckigt frötäcke
Äppelpaj hör hösten till. Här kommer ett recept på paj, sötad med lönnsirap och med med krispigt frötäcke för extra crunch.
Receptet på äppelpaj är till en pajform (28 cm) ca 6-8 portioner.
Ingredienser:
Fyllning
Ca 800 g äpplen
3 tsk kanel
1 tsk flingsalt
Frötäcke
- 3 dl havregryn
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl lönnsirap
- 1 dl rapsolja + 1 tsk till formen
- 1 msk vallmofrön
- 1 msk solrosfrön
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 tsk flingsalt
- Ev. någon msk vatten om smulet känns för torrt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna båtar. Blanda äpplena med kanel och flingsalt i en bunke och lägg sedan i en smord pajform.
Blanda alla ingredienserna till frötäcket i en bunke och fördela det sedan över fyllningen.
Grädda i ugnen i ca 30-35 minuter tills pajen har fått en fin färg.
Ät som den är eller servera med vispad crème fraiche, vaniljkvarg, vaniljsås eller glass.
Hälsningar från
Madelene
Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram