Naturlig och ekologisk hudvård på frammarsch
Intresset för ekologisk hudvård växer. Från att ha varit en liten företeelse som många förknippar med olja, kamomill och lavendel, har ekologisk hudvård tagit klivet upp på premiumhyllan. Idag omfattar det lyxiga produkter med specifika funktioner. Emma Bergqvist har jobbat med ekologisk hudvård i 20 år och har följt resan från tunga krämer och örtiga oljor till en värld av lätta, följsamma produkter med aktiva ingredienser.
Ökad tillgänglighet av naturlig hudvård
Hon är själv både utbildad hudterapeut och ekonom. Men i stället för en karriär inom finans, valde hon att jobba som marknadschef på det tyska hudvårdsmärket Weleda under många år. Nu driver hon ett distributörsföretag för flertalet naturliga, ekologiska märken och har stor kunskap om utvecklingen på marknaden.
– Målet är att erbjuda varumärken för allt från hyllan på ICA till salonger, för att nå så många olika konsumenter som möjligt. Oavsett om du är en person som bara vill ha en riktigt effektiv kräm och det är en bonus att den är ekologisk, eller om du medvetet letar ekologiska produkter.
Kärnan till Emma Bergqvists intresse är önskan om hållbarhet, kombinerat med intresset för hud och skönhet. Frågan om säker hudvård har alltid engagerat, och trots att de konventionella produkter vi idag köper anses vara säkra, vill hon uppmana till försiktighet.
– Många av dem innehåller ingredienser som i större mängder kan vara cancerogena och hormonstörande, men eftersom de finns i så små mängder i hudvårdsprodukter, anses det säkert. Vi vet till exempel att det finns ämnen som lagras i fettvävnad och att vissa solkrämer innehåller ämnen som kan lagras i små barns njurar. Varför välja ämnen som kanske kan vara cancerogena, ens i små mängder?
Hon menar att det måste framgå tydligt vilka hälsorisker hudvårdsprodukter kan innebära. Så att man som konsument kan göra ett medvetet val.
– Rök vad du vill, drick vad du vill – det vet du är farligt. Men när du tror att du gör något som är säkert, då ska det också vara det. Så när Råd och rön släppte en rapport i förra året, som visade att det finns misstänkt hormonstörande ämnen i en mängd krämer, tycker jag att man som konsument ska få veta vad man väljer.
Huden – vårt största organ
– Huden är vårt största organ, ett skydd och ett membran. Det vi lägger på huden ska huden kunna samverka med fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Samma saker som vi kan använda invärtes.
Intresset hos hudvårdsföretag är stort inom områden som läkning, minskad pigmentering, ökad cellförnyelse och förmåga att bibehålla fukt.
– Det finns fantastisk teknik nu för att utvinna isolerade substanser ur växter. Visst, man kan tillverka ämnen syntetisk som har samma effekt, men varför? När det redan finns? Nja det här har jag nog inte riktigt sagt. Jag skulle snarare vilja säga: Det finns fantastisk bioteknologi numera för att utvinna isolerade substanser ur växter och på så vis få ännu mer effektivitet och nischade substanser.
För att ta hand om vårt stora, skyddande membran mot omvärlden är a och o att inte tvätta den för mycket, menar hon.
– Och framför allt inte med syntetiska tensider, som är allt sådant som löddrar i princip. Visst, det är jätteeffektivt att använda sodium lauret sulfat när man ska tvätta rent ett oljigt verkstadsgolv, men huden ska få behålla sin naturliga oljighet. Att tvätta med starka produkter påverkar hudens skyddsbarriär negativt.
Allt går dock inte att justera med hudvård från utsidan.
– Akne beror till exempel på hormonell obalans och eksem kommer inifrån. Huden är inte isolerad, utan samverkar med många andra organ. Huden ligger liksom inte bara ovanpå, den samverkar med resten av kroppen.
Ekologisk hudvård svårdefinierat begrepp
Kriterierna för vad som får kallas ekologisk hudvård är luddiga. Faktum är att det egentligen inte finns några kriterier, utan det är marknadsföringslagen som styr och där står att man inte får vilseleda konsumenten.
– Vad det innebär är ganska godtyckligt. Det finns exempelvis ingen gräns för hur stor andel av ingredienserna som måste vara ekologiska. Och för att bli klassat som ekologiskt, måste det vara odlat ekologiskt. Så om du använder exempelvis björklöv, som är plockade i naturen, kan man inte kalla det för en ekologisk ingrediens, eftersom det inte är en odlad ingrediens. Därför kan det slå lite fel, om man som konsument önskar en så naturlig produkt som möjligt när man väljer ekologiskt.
Det leder in på frågan om vad som är naturligt.
– Det är absolut en svårdefinierad fråga. Generellt kan man säga att det är råvaror som har ett naturligt ursprung eller kan liknas vid ett naturligt ursprung. Kiselgelé, vatten och kisel, men det odlas inte. Mineralolja är egentligen också naturlig, den pumpas ur berggrunden. Men vi vill jobba med växtbaserade oljor, som också innehåller vitaminer och fettsyror.
Varför ta risken
Att det finns de som säger att vi inte blir påverkade av det vi smörjer på huden ställer hon sig lite frågande till.
– Nu finns det ju jättemycket som visar att det verkligen påverkar oss, framför allt när det gäller solskydd. Det är så många som har stått och sagt att huden inte tar upp någonting, som de sen har fått backa ifrån. Självklart är det en fråga om molekylstorlek, men varför ens ta riskerna? Sen kan man ju ifrågasätta om det verkligen är hållbart och försvarligt att pumpa upp olja ur jorden för att tillverka hudkrämer, när det går att odla sesamfrön och kompostera resterna efter oljeutvinning.
Var tror du ekologisk hudvård står om fem år?
– Jag är väldigt optimistisk även om det går långsamt framåt. Vi ser ett intresse som ökar kontinuerligt och många av marknadens aktörer tror själva på 15 procents tillväxt kommande år. Kanske är det främst genom att stora aktörer köper upp befintliga varumärken som den stora tillväxten kommer att ske. Som att Loreal köpte upp Logona, det kan bidra till att etablerade märken börjar göra naturliga produkter.
Ingredienser att hålla koll på:
Huyaluronsyra. Ger en djup återfuktning.
Ectoin. Naturens eget antistressämne. Dämpar stress i hudens celler.
Probiotika. Gör att hudens mikroflora blir bevarad och skyddar mot skadliga bakterier.
Vegetabiliska oljor. Kanske inte feta oljor som kokosolja i ansiktet, men oljor från havtorn, nyponfrö, granatäpple passar bättre beroende på önskat resultat.
Lavendel och kamomill. Inte för inte som man använt dem som läkeväxter, har fin effekt.
Alger och tång. Där finns två olika läger: Vi ska inte hålla på att dra upp det vi har i havet, men det odlas också och det finns mycket jättemycket spännande produkter med alger nu.
Se Emma Bergqvists föreläsning om ekologisk hudvård och solskydd.