Mustig gryta med choklad och chili
Fyllig och mustig gryta med choklad! Hur gott? Ni som har följt mig på sociala kanaler ett tag vet att jag ÄLSKAR choklad! Det är livet!) Just därför ska ni nu få recept på en av mina favoriter!
Se receptet som inspiration. Finns inga rätt eller fel. Jag använder tex fläskfilé – du kan ta kyckling eller kanske oxfilé, men även ett vegetariskt alternativ. Du kan även tillsätta lite ”vad du har hemma” i grytan, efter hand som du testar dig fram.
Det jag tycker är gott är till exempel:
- Svamp
- Paprika
- Cornichons (krispiga minigurkor- inlagda)
Men här får du nu receptet (grunden) till din egna utforskning. Gör gärna dubbel sats, så har du till matlådor i veckan .
Mustig fläskfilégryta med choklad och chili
ca 4 personer
600 gram fläskfilé
2 gula lökar
2-3 klyftor vitlök
2 dl matlagningsgrädde (välj fetthalt efter önskemål, jag har 4 % milda mat)
2 tsk kinesisk soja
3 msk kalvfond/köttfond (utfår ifrån proteinet du väljer- kyckling? Vegetariskt?)
2 tsk sambal oelek (styr själv efter smak)
2 dl créme fraiche
20 gram mörk choklad, 70%
salt & peppar
persilja
smör till stekning
potatis
grönsallad
Gör så här:
- Skär köttet i bitar, skala lök och vitlök, skär lök i klyftor och pressa vitlöken.
- Bryn köttet i smör i en stekpanna tillsammans med lök och vitlök, lägg över i en gryta.
- Tillsätt fond, matlagningsgrädde, soja, sambal oelek och cremé fraiche.
- Låt koka 10 min ( beroende vilken köttsort du tar) . Hacka chokladen och låt den smälta i såsen.
- Smaksätt med salt och peppar, smaka av och balansera så du får en go smak av både heta och chokladen.
- Toppa med persilja.
- Servera med ugnstekt potatis (halverad potatis i ugnen ca 20 min , 200 *C ) och en fräsch grönsallad.
Hälsningar
Katarina på Optiwellness
Fler recept och tips hittar du på mitt Instagram