Sabine Rosén är på rätt plats i livet

Hon driver ett hälsocenter, en yrkesutbildning för kinesiologer och behandlar dessutom egna klienter. Sabine Rosén, Årets medlem i Kroppsterapeuterna, har inga problem att hålla många tankar i huvudet samtidigt. Men så har hon också fem olika yrkesutbildningar i sin egen packning, som hon utgår ifrån när hon utformar såväl behandlingar som utbildningar.

När Sabine Rosén hade avslutat sin första massageterapeututbildning som 20-åring, visste hon vad hon ville. Hon skulle jobba kombinerat med massage och kinesiologi. Hon skulle förena österländska traditioners syn på energier och flöden med det västerländska synsättet på muskler och ligament.

– När jag satt på en lektion om kinesiologi på Axelsons, var det en känsla av att allt föll på plats! Då visste jag bara: Det är det här jag ska göra!

Hon gjorde sig dock ingen brådska. Istället drog hon ut i världen, reste runt och utbildade sig inom bland annat thaimassage. Men låt dig inte luras att tro att Sabine Rosén är typen som väntar på att rätt tillfälle ska dyka upp. Hon gör snarare tvärtom: Ser till att tillfället blir rätt.

Alltså väntade hon inte de sex månader det skulle ta att få komma på intervju till ett rederi i London som hon ville jobba på. Hon åkte helt enkelt dit på vinst och förlust. Sabine fick jobbet och ombord på en norskflaggad lyxkryssare gav hon närmare 60 behandlingar per vecka medan båten kryssade mellan Karibiens tropiska öar. Efter ett halvår kunde hon mönstra av, över 1000 behandlingar rikare. Den volymen är svår att komma upp i om man inte är ombord på en båt där rika människor är för att just njuta och må bra.

När hon kom hem tog hon sin massagebänk och drog till Rålambshovsparken i Stockholm, där Friskis & Svettis erbjuder öppen parkgympa på sommaren.-

– Jag pratade med ledaren och hon ropade ut att jag erbjöd massage mot en frivillig donation i en burk. Det gav mig kunder som jag senare kunde ta med mig till en liten frisörsalong där jag hyrde in mig. Ett par av de kunderna har jag faktiskt kvar än i dag, nästan 30 år senare!

Sabine Rosén vågar både satsa och bromsa

Det blev snart dags att växa och skala upp verksamheten. Hon startade en butik med franska kroppsvårdsprodukter för att genom den kunna locka kunder till sin salong, som hon hade intill.

Men likväl som hon har vågat satsa, har hon också vågat lägga ner. Under den period då de tre barnen föddes blev det för mycket på flera fronter och hon la ner sin butik. Samtidigt utbildade hon sig vidare, till örtterapeut, näringsterapeut, kinesiolog och akupunktör.

– Jag har alltid haft lätt att kombinera och se samband. Det är också något många elever på skolan säger, att de lär sig förstå att de själva kan skapa sitt sätt att behandla och kombinera olika traditioner och tekniker.

Hon jämför med matlagning och säger att hon vill att eleverna som går hennes utbildningar snarare ska lära sig olika matlagningstekniker och smakkombinationer, än att få recept att läsa innantill och försöka kopiera. För det går inte, menar hon. Istället ska de bli trygga i att de kan avgöra i mötet med en klient vilka ”ingredienser” som kan vara aktuella att använda.

Ser blockeringar

Hon beskriver sig som väldigt energiinkännande och att hon sett blockeringar hos människor sedan hon var barn. Något hon tycker sig ha stor nytta av i sitt arbete. För även om klienterna söker sig till henne för ett specifikt problem, kanske en allergi, en långvarig smärta eller liknande, så är det i regel många olika kroppsliga system inblandade.

– Du kanske kommer för att du har ont i höger knä. Och det påverkar vänster sida, så att bäckenet roterar och du blir snedställd, vilket gör att ischiasnerven kan komma i kläm. Samtidigt håller du emot, för du vill inte stå snett, och det påverkar tunntarmen, så du kanske mår illa efter maten och du kan ha problem med nacksmärta och huvudvärk.

Jag lyckas inte hänga med i hela kedjan av saker som kan hänga ihop, utan tar mig för pannan och konstaterar att det låter som om hon beskriver mig. Hon skrattar:

–  Ja, det är ofta många olika symptom som hör ihop, som man kanske inte alltid förstår. De som kommer till mig har ofta många olika vårdkontakter, men ingen har behandlat helheten eller sett hur  de olika delarna hänger ihop.

Tar betalt för arbetets värde

Idag jobbar hon knappt halvtid med de egna klienterna och ungefär halvtid med sin utbildning. Utöver det driver hon Hälsoporten, ett centrum för hälsa och utbildning i centrala Stockholm.

– Jag har 40-timmarsveckor och slutar senast klockan 18. Jag planerar in för jul och semester. Det känns faktiskt ganska lugnt nu, men det kanske beror på att jag satte igång så många saker för 20 år sedan. Det är det som snurrar på nu. Det känns som att jag är på rätt plats i livet!

Väntelistan till Sabine Rosén är idag över sex månader lång. Men hon låter sig inte frustreras av att hon inte kan ta emot alla som vill ha hennes hjälp. Istället gläds hon åt att hon kan hänvisa till de som gått hennes utbildning. Och att hon har så stor tillströmning av klienter har också gjort att hon kan prissätta på ett sätt som gör hennes företagande hållbart.

Jag tar 2 375 kronor för en timmes behandling. Det tycker många låter som jättemycket, men jag har prissatt utifrån vad mina behandlingar ger, snarare än vad alla andra tar för en behandling i Stockholm. Om alternativet är att vara sjukskriven på grund av kronisk smärta, så är ju inte 2 375 kronor särskilt mycket.

Fördomar om pengar

Det är ett synsätt på företagande hon gärna förmedlar till sina elever. Hon vill att de ska kunna leva på sitt företag.

–  Jag har fått göra upp med många fördomar om pengar. I allt från sagor till filmer är det alltid de som är fattiga och hjälper gratis som framställs som goda. De som har pengar framställs som de onda. Jag har inget emot att ge en behandling gratis, om det är en klient jag verkligen vill behandla. Eller om jag hade glest i kalendern, då hade jag gett rabatter, betalat förmedlingsavgifter och jobbat gratis som en slags marknadsföring, utan problem! Det tycker jag att man ska! Men om jag är fullbokad, och majoriteten av dem som står på min väntelista vill till just mig – då SKA jag höja priserna.

Själv blir hon illa till mods om hon får rabatt av en behandlare.

– Då känner jag mig skyldig och det vill jag inte vara. Jag går just nu hos en reflexolog och jag vill ju att han ska ge allt när har behandlar mig. Det är klart att jag vill ge tillbaka då. Något annat vore ju jättekonstigt.

Sabine är internationellt ansvarig för kinesiologi i Kroppsterapeuterna och ordförande i IASK, International Association för Specialized Kinesiologists.

Behandlare OCH företagare

Det är viktig att förstå att ekonomin är en nödvändighet i företagandet. Det gör också att själva behandlingsstunden kan bli fri och ren från grubbel på pengar.

–  När jag behandlar, så är jag bara behandlare. Men sen, efter behandlingen, så är jag företagare. Det ger en ren energi och fullt fokus på klienten. Och det gör att jag kan fortsätta ge behandlingar – och jag ÄLSKAR att behandla. Lust och glädje är kärnan i en verksamhet, men det är inte hela verksamheten.

När hon startade sin utbildning blev hon varnad för att hon skapade sina egna konkurrenter, genom att utbilda fler som behandlar som hon.

–  Men nej, verkligen inte! Jag behandlar på mitt unika vis, och de som utbildat sig hos mig, behandlar på sitt unika vis. Det är klart att jag vill att fler ska kunna få behandling, och att fler ska kunna jobba med det här. För att återgå till matjämförelsen: Det kan inte bara finnas en restaurang, med en typ av mat. Vi är alla olika och vi vill äta olika maträtter! Man kan aldrig kopiera någon annans sätt att behandla, bara inspireras.

Fakta

Namn: Sabine Rosén
Gör: Kinesiolog, näringsterapeut, örtterapeut, massageterapeut och akupunktör. Driver Sabine Rosén Utbildningar, som utbildar kinesiologer. Driver Hälsoporten, ett hälsocentrum i Stockholm med åtta behandlingsrum.
Antal år i yrket: 30.
Verksam i: Stockholm.
Aktuell: Årets medlem 2021 i Kroppsterterapeuterna.

Text Ulrika Hoffer Foto Maria Annas