Kostråden i USA och Danmark uppdateras

I USA uppdateras kostråden vart femte år och nyligen kom den senaste uppdateringen. Där påpekas att stora delar av befolkningen äter ohälsosamt. De uppdaterade råden som fokuserar på kostmönster går under parollen: “Make Every Bite Count”.

Kostråden i korthet:

Följ ett hälsosamt kostmönster genom hela livet. Det är aldrig för tidigt eller för sent att börja äta hälsosamt.

Råden ger en ram som kan anpassas efter individens näringsbehov, kulturella traditioner och ekonomiska situation.

Ett hälsosamt kostmönster innehåller näringsrika livsmedel som ger vitaminer och mineraler och andra nyttiga ämnen, och har inget eller lite tillsatt socker, begränsat med mättat fett och salt, och inte för mycket energi.

De amerikanska kostråden berör inte klimataspekter av olika livsmedel. Det gör däremot de nya danska kostråden. Där har de kortats från tio till sju och kan sammanfattas:

”Ät mycket från växtriket, ät varierat och inte för mycket.”

Mängden kött bör begränsas till 350 gram per vecka och särskilt nötkött bör begränsas. Samtidigt bör intaget av baljväxter öka, till 100 gram per dag, utöver frukt och grönt, som bör uppgå till minst 600 gram per dag. Minst hälften av dessa 600 gram bör vara grova grönsaker, som kål och rotfrukter.

Källor: Nutritionsfakta och Sundhedsstyrelsen

 

 

Text Ulrika Hoffer Foto Istock